Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz dvd-lejátszó a Windows 8-ban

2012. május 7., hétfő 11:53

A Microsoft korábban bejelentette, hogy a Windows 7-tel ellentétben az idén megjelenő Windows 8 nem tartalmazza majd a Media Center szoftvert. Ennek a médialejátszónak egyszerűsített interfésze van, amit a tévé távirányítóval könnyen kezelhetünk, és a sugárzott műsorok felvételét is segíti. A Microsoft felmérése szerint a Windows 7 felhasználóinak csupán 6 százaléka használta legalább egyszer a Media Centert.

Egy hivatalos microsoftos blogbejegyzésből az is kiderült, hogy az új operációs rendszer a dvd-k lejátszását sem támogatja. A Microsoft magyarázta szerint tetemes összeget kellene kifizetnie licencekre, hogy a Windows 8 lejátssza az optikai lemezeket, ám ennek a cég nem látja sok értelmét, mert jelentősen csökken ezen adattárolók népszerűsége.

Ez nem túl meglepő, az egész iparág távolodik az optikai adattárolóktól. A szoftverkiadók kezdenek áttérni a programok online terjesztésére, és a legújabb hardverek sem tartalmaznak dvd-lejátszót. A táblagépek esetében szóba sem jöhet az elavult technológia használata, míg az Intel által népszerűsített ultrabookok csak külső meghajtóval kezelik az optikai korongokat.

A trendeknek megfelelően a Windows 8-ban nagyobb hangsúly lesz az online formátumok támogatásán, magyarán a rendszer alapból tartalmazza majd az iparági szabványnak tekintett H.264, VC-1, MP4, AAC, MP3, PCM és Dolby Digital dekódolókat.

A magyarul médialejátszóként ismert Windows Media Player elérhető lesz mindegyik Windows 8 verzióban, és az lejátssza majd a multimédiás fájljainkat. Aki dvd-ket akar nézni a számítógépén, annak célszerű lesz beszereznie az ingyenes és nyílt forráskódú VLC Playert, ami továbbra is támogatja az optikai formátumokat. Természetesen a Microsoft is kínál megoldást: a Windows 8 alapváltozatát használók a Pro Pack csomag segítségével, míg a Windows 8 Pro felhasználói a Media Center Pack csomaggal szerezhetik meg a hiányzó szoftvert.

Rovatok