Index Vakbarát Hírportál

Baktériumból készül testbe ültethető pc

2012. május 8., kedd 16:39

Hagyományos módszerekkel nehéz lesz legyártani a jövő számítógépeit, mert az alkatrészek egyre kisebbek. Az egyetemi laboratóriumokban már keresik a nem szokványos megoldásokat, egy brit-japán kutatócsoport például azt találta ki, hogy a mágneses baktériumokat hívja segítségül. Leedsi és tokiói kutatók szerint ezek a mikroorganizmusok nemcsak a biológiai számítógépekben kaphatnak fontos szerepet, hanem akár hagyományos pc-s alkatrészeket is le tudnak gyártani.

A Magnetospirillum magneticum egy vízben élő baktériumfaj, amelynek a mozgását a környező mágneses tér határozza meg. A mikroba természetes mágnesességét használja az aktív úszásra, de csak a geomágneses erővonalak mentén tud haladni. Amikor a baktérium elfogyaszt egy kis vasat, egy különleges fehérjével magnetit kristályokat választ ki, és azok a szervezetében maradnak. A kutatók abban bíznak, hogy a baktériumtelepek növekedésének kontrollálásával úgy tudják legyártani ezt a mágneses anyagot, hogy azokat rendezetten tudják felvinni a jövő apró méretű merevlemezeinek felületére.

A kutatócsoport olyan miniatűr elektromos vezetékeket is próbál kifejleszteni, amelyekkel összeköthetik a sejteket, és a membránon át tudják juttatni az információt. Ez egy biológiai sejtekből álló számítógép alapja lenne, ami egészen vad megoldásokat eredményezhet. Mivel a vezetékek olyan nanoméretű csövek, amiket sejtmembrán fed, azok biokompatibilisek, tehát élő szervezetbe is beültethetők. Könnyen lehet, hogy ezek a parányi baktériumok lesznek a jövő számítógépei, amiket nem a kezünkben tartva, hanem a kezünkbe építve hordunk magunkkal.

Rovatok