Index Vakbarát Hírportál

Hollandiában elfogadták Európa első netsemlegességi törvényét

2012. május 10., csütörtök 13:23

Május 8-án Európában elsőként Hollandiában elfogadták a nyitott és biztonságos, semleges internetet biztosító törvényt – számolt be a kiemelkedő jelentőségű eseményről a szabályozásért küzdő civil lobbicsoport, a Bits of Freedom. Az új törvény nemcsak a semlegességet tartja kiemelten védendő értéknek, hanem megóvja a felhasználókat attól, hogy a szolgáltatók illetéktelenül lehallgassák netes tevékenységüket, illetve a netkapcsolat önkényes megszüntetését is tiltja.

A törvény meghatározza, hogy a szolgáltatók alapvetően nem avatkozhatnak be a felhasználói forgalomba, ezt csak két okból tehetik meg: forgalomszabályozást akkor lehet alkalmazni, ha a be nem avatkozás károkat okozna a felhasználóknak, illetve biztonsági okokból lehet menedzselni az adatáramlást.

A szövegben szerepel az olyan lehallgatási technológiák alkalmazásának általános tilalma, mint például a magas szintű csomagelemzés (deep packet inspection – DPI). Ilyen megfigyelést csak bizonyos, szigorúan körülírt esetekben, illetve a felhasználó határozott kérésére lehet végezni. A DPI tiltása azért kapott hangsúlyos szerepet, mert a holland KPN szolgáltató a közelmúltban kénytelen volt elismerni, hogy információkat gyűjtöttek felhasználóik netforgalmának elemzésével.

Mivel a hamarosan végszavazásra kerülő törvény a felhasználók internet-hozzáférési jogát tiszteletben tartja, a kapcsolat megszakítását is alapvetően tiltja, csak néhány, pontosan körülírt esetben nyúlhatnak a szolgáltatók e végső eszközhöz. Gyakorlatilag csak két esetben tehetik ezt meg: ha a felhasználó csalást követ el, illetve ha nem fizeti ki a szolgáltató által kiszámlázott díjat.

Rovatok