Index Vakbarát Hírportál

Wifit blokkoló tapétát fejlesztettek

2012. május 10., csütörtök 15:00

A Grenoble Technológiai Intézet és a Centre Technique du Papier közös fejlesztése egy olyan, ezüstoldattal bevont tapéta, amely blokkol egyes, vezetékes hálózati jeleket, így megakadályozhatja, hogy mások hozzáférjenek a tapétával befont szobában levő wifi-hálózathoz. Az ezüstoldatot olyan mintázatban vitték fel a tapétára, hogy kiszűrje a wifi router által sugárzott jeleket, blokkolva az illetéktelen hozzáférést.

A tapéta gyártásának és forgalmazásának megkezdését a két vállalat 2013-ra tervezi, elmondásuk szerint a tapéta ára nem lesz drágább, mint a hagyományos tapétáké. Aki elégedetlen a wifi-jeleket megszűrő tapéta mintájával, annak sem kell aggódnia: a tapéta bármilyen színűre átfesthető, és ettől sem lesz kevésbé hatékony.

Problémát legfeljebb az jelenthet, hogy a titkosított jelszó az átlagfelhasználó számára mindenképpen kényelmesebbnek bizonyulhat. Ha ugyanis van egy rés – például egy ajtó- vagy ablaknyílás –, ahol a jel átjuthat, az egész rendszer értelmét veszti. A fejlesztők azonban az ilyen esetekre is gondoltak: a tapéta hajszálvékony, áttetsző kiszerelésben is kapható lesz, így nincs akadálya, hogy az ablakokat vagy más nyílászárókat is bevonjunk vele. Ezután már csak a padló és a plafon tapétabevonatáról kell gondoskodnunk; elvégre a megfelelő működéshez minden felületet szigetelni kell az anyaggal.

Rovatok