Index Vakbarát Hírportál

178 decibellel szól a leghangosabb bicikliduda

2012. május 11., péntek 09:24

A sugárhajtású repülőknél is fülsüketítőbb, oxigénpalackos biciklidudát fejlesztett ki egy brit férfi, mert elunta, hogy semmibe veszik az autósok, és sokszor csaknem elsodorják.

A 41 éves Yannick Read dudáját csak a süketek nem hallják, amúgy lehetetlen nem érzékelni, mivel 178 decibellel szól. Ekkora zaja van egy lökhajtásos repülőgépnek, amikor a leghangosabb, azaz felszálláskor. A kerékpárkürt száz méterről is jóval hangosabb egy kamion dudájánál.

Read dudája lényegében nem egy, hanem három különböző méretű egységből áll. A fúvós trió alapeleme egy amerikai mozdonykürt, ami a működéséhez szükséges levegőt egy nagynyomású palackból kapja. A férfi biciklizéshez füldugót használ, nehogy megsüketüljön saját magától, a hozzá túl közel hajtó autósok ellenben megbűnhődnek.

Találmánya kereskedelmi forgalomban is kapható, de ára igen tetemes: 4995 font, azaz több mint 1,7 millió forint. Readnek nem ez az első, a biciklisek biztonságát extrém eszközökkel szolgáló ötlete, a közelmúltban lángszóróval, sítalppal és katapulttal felszerelt kerékpárt is bemutatott.

Rovatok