Index Vakbarát Hírportál

Lézerágyút kapnak az amerikai hadihajók

2012. május 11., péntek 13:47

Több évtized kutatás és kísérletezés előzte meg a tegnapi bejelentést: az amerikai hadsereg Tengerészeti Kutatóintézete (ONR) végül engedélyezte, hogy nagy teljesítményű lézerekkel szereljék fel a csatahajókat. A fegyvert elsősorban a kisebb rajokban támadó könnyebb hajók, valamint a levegőből támadó öngyilkos merénylők ellen szeretnék felhasználni. Az intézet munkatársai úgy vélik, hogy az eddig csak kísérleti fegyverként, esetleg demonstrációs célokra alkalmazott szilárdtestlézerek fejlesztése olyan fázisba jutott, hogy rövidesen rendszerbe is lehetne állítani őket.

Peter Morrision, a fejlesztési program tisztviselője a május 8-án tartott konferencián elmondta, hogy rövidesen beindítják a projekthez kapcsolódó technikai fejlesztéseket. Az ONR együttműködési megállapodást kötött a BAE Systemsszel, akik a lézereket fogják gyártani. A fegyver a lézerágyúk hatékonyságát kombinálná az Mk 38-as gépágyú mechanikájával; ez a kombináció gyakorlatilag megállíthatatlan pusztítást végezne. A legújabb rendszereket infravörös érzékelőkkel és videoszenzorokkal szerelték fel, és távvezérléssel lehet őket irányítani.

Az ONR továbbra is nyitott az építő jellegű javaslatokra: elmondásuk szerint szívesen felhasználnák más, lézertechnikával foglalkozó gyártók fejlesztéseit is. Ezért május 16-án konferenciát rendeznek, ahol mindenki bemutathatja a saját, haditechnikai célra felhasználható ipari lézerét. A legjobbak számíthatnak rá, hogy pályázati felkéréseket, illetve megbízási szerződéseket kaphatnak.

Rovatok