Index Vakbarát Hírportál

A laptopgyártók rájöttek, mi kell a vásárlónak

2012. május 12., szombat 00:39 | aznap frissítve

Az ultrabook egy nemrég megjelent kategória, a laptopok új családját nevezték el így, jellemzője a gyors, könnyű, vékony és dizájnos laptop. Nagyjából egy éve jelentették be, és az Acer S3-as modellje volt az első a kategóriájában. Azóta a többi gyártó is megjelentette saját ultrabookját, az idei CES például ezektől a gépektől volt hangos.

Kár is lenne tagadni, az ultrabookok a MacBook Air népszerűségét szerették volna meglovagolni, vagyis inkább átültetni a windowsos világba. Az Acer nem is tagadja ezt, szerintük a kategória laptopjait az Air ellenfeleként, alternatívájaként lehet kezelni. Az utlrabook kategóriát és az ehhez tartozó minőségi követelményeket az Intel találta ki, ez az oka annak, hogy az AMD-processzoros laptopokat nem lehet így nevezni.

Ahogy haladtunk az időben, egyre változtak a vásárlói szokások, az Intel kutatásai szerint a felhasználóknak könnyű, hordozható, de mindent tudó gépekre volt szükségük – magyarázta a kategória kitalálásának körülményeit Horváth Richárd, az Intel retail marketing menedzsere. Az emberek szeretik magukkal vinni kütyüiket, az okostelefonok és tabletek kielégítik ennek az igénynek egy részét. A probléma ott adódik, hogy a billentyűzet nélküli gépeken nehéz tartalmat előállítani.

Kétféle felhasználó létezik, az egyiket tartalomfogyasztónak nevezik, ők azok akik közösségi szájtokon lógnak, blogokat olvasnak, fényképeket osztanak meg. A másik kategória a tartalomlétrehozó, ők tovább léptek, ők hozzák létre azokat a tartalmakat, melyet az előbbi kategória fogyaszt. Az Intel kutatásai szerint az utóbbi kategóriának szüksége van a billentyűzetes gépekre.

Túl új, túl drága

Az ultrabookok ezekre az igényekre válaszul jelentek meg tavaly év végén. Egyelőre még az úgynevezett early adopterek veszik az első generációs ultrabookokat. A második generáció június elején jeleik meg a legújabb Intel Ivy Bridge csipekkel, a felhasználók tömegesen az iskolakezdés előtti időszakban fogják felfedezni a kategóriát. A kategória valószínűleg a netbookok kárára fog növekedni. Horváth Richárd szerint az igazi boomot a karácsony előtti időszak hozza majd, akkor nagyon sok új gép is megjelenik, a gyártók kiemelten készülnek erre az időszakra.

A Windows 8 megjelenésével pedig az érintőképernyős változatok is piacra kerülnek, egyre jobban elmosva különböző kategóriák, tabletek és laptopok közötti választóvonalat.

Az úttörő

Négy ultrabookot próbáltunk ki, hármat az első generációból, egyet a másodikból. Itthon az első ultrabook az Acer S3 modellje volt. Ez egy 13 inches, Intel Core i5 processzorral felszerelt gép, 320GB merevlemez és 20 GB SSD van benne. Utóbbi kényelmi funkciót szolgál, az Acer Green Instant On funkció eltárolja a gép lecsukása előtti utolsó pillanatokat, így 1,5 másodperc alatt képes felébredni alvó üzemmódból, az SSD ahhoz kell, hogy tényleg gyorsan történjen az ébredés. Tesztünk alatt valóban lényegesen gyorsabban tért magához a laptop, mint az eddigi windowsos gépek (állítólag a Win 8 képes lesz majd hasonlóan gyorsan indulni, mint az OSX-es laptopok és akkor megszűnhet ez a probléma). A kijelző, 1366x768-as, ami 13 hüvelykes kijelzőknél rendben lévő felbontás, de azért lehetne jobb is.

A laptop nagyon könnyű és nagyon vékony, 323x218x17,5 milliméter a nagysága és 1,35 kilogramm a súlya. Nincs benne optikai meghajtó, de ez már megszokott a mai laptopoknál és nem maradt ki az sd-kártya-olvasó sem. Két usb-portot és egy hdmi-csatlakozót tettek bele, minden csatlakozó hátulra kerül, ami kényelmetlenné teszi a használatot. A laptop oldalába könnyebb bedugni egy pendrive-ot, mint hátul matatni, hogy beletaláljunk a csatlakozóba. Valószínűleg a dizájn miatt választották ezt a megoldást, azon a ponton a legvastagabb a gép, oda fértek el.

Kijelzőjét majdnem 180 fokra ki lehet hajtani, ekkor kissé hátradől az egész gép, de nagyon sokáig dönthető úgy a kijelző, hogy a súlypont még elöl legyen és ne emelkedjen fel a billentyűzet. A touchpad kissé jobbra van csúszva a space-hez képest, ez néha zavaró. Amúgy kényelmes egér nélkül is használni, de az Acer M3 touchpadje jobban kézre állt. Akkumulátora négy órát bír normál üzemmódban, ébrenléti állapotban állítólag ötven napig bírja a laptop – utóbbit nem próbáltam ki, csak egy hétig volt nálam az S3, és egyébként is folyamatosan használtam.

Az S3-nak egy hónapon belül jelenik meg az új változata, ebben az új Ivy Bridge lesz, aranyszínű ház váltja a jelenlegi ezüstöt, kicsit karcsúbb és könnyebb lesz és nyolc órás üzemidőt ígér a cég, amit három évig garantál.

A követők

Szintén az első generációhoz tartozik a Samsung 530U és a Dell XPS 13z. A Samsung robusztusabb hatást kelt az előzőnél, vastagabb és nehezebb laptop. 14 hüvelykes a kijelzője, ugyanakkora felbontással, vagyis 1366x768 pixellel. Intel Core i5 processzor és 500 GB-os merevlemez került bele. A három usb-csatlakozó a gép oldalára került, ezek közül kettő 2.0-s, egy 3.0-s.

Optikai meghajtó is van benne, valószínűleg ezért vastagabb. Nincs benne viszont azonnali ébredést segítő program, emiatt néhány másodperccel többet kell várni, amikor felnyitjuk. Touchpadjéhez két fizikai gomb is tartozik, a billentyűzetét könnyű megszokni, a Page Up/Down gombok külön sort kaptak oldalt, hiszen hely van bőven a vázon, így nem kell a funkció gombot használni ehhez is. Akkumulátora nem kivehető, szervízbe kell vinni, ha cserélni kell.

A Dell XPS 13z is egy 13 hüvelykes gép, elegáns, nagyon vékony és nagyon könnyű (méretei 316x205 milliméter, 1,36 kilogramm). Elsőre feltűnik, hogy csak két usb-port van benne (az egyik 3.0) és nincs se hdmi-csatlakozó, se sd-kártya-olvasó. Utóbbi főleg azért érdekes, mert optikai meghajtója sincs, így az adatátvitelt kizárólag pendrive-on vagy külső merevlemezen képzeli a cég.

Intel Core i5 processzort tettek bele és 128 GB SSD-t. A tesztelt ultrabookok közül csak ebben kapott háttérvilágítást a billentyűzet; apróság, mégis fontos kiegészítő. Kényelmes használni a billentyűzetet, a touchpad viszont a kelleténél jobban csúszik, de mindkettő gyorsan megszokható. Kijelzője a már szokásos 1366x768 pixeles, ami jó, de láttunk már 13 inches gépnél ennél jobb felbontást is.

Az új generáció

Az Acer M3 már az új generációs ultrabookokhoz tartozik, már jóval nagyobb, mint az elődök, de megpróbál ugyanolyan vékony lenni. Kijelzője 15,6 hüvelykes, felbontása kicsi ehhez képest, csak 1366x768 pixeles. A nagy ház hátránya, hogy a billentyűk messze vannak egymástól, nehezebben szoktam meg, pedig ilyesmivel ritkán vannak problémáim. Van azonban numerikus billentyűzet, hiszen simán elfér.

A touchpadje tökéletes, általában egeret használok, de ezzel napokon keresztük tudtam úgy dolgozni, hogy a kezembe sem vettem az egeret. Hiába tűnik nagyon nagynak, könnyebb a hasonló vagy akár kisebb kijelzős laptopoknál. Akkumulátora majdnem kibírt egy egész munkanapot – igaz, levett fényerővel. Normál fényerővel is kibír öt órát, és ebbe a netezés, cikkírás, szerkesztés, néha egy-egy videó megnézése tartozik bele, tehát nem hallgattam zenét és nem néztem filmet hosszabban.

Jelenleg még elég drágák ezek a gépek, itthon 300 ezer forint körül indultak, de hamar megjelentek az olcsóbb változatok is. Nyáron már 200 ezer forint környékén is lehet ultrabookokat venni, majd a tömeges igény megjelenésével akár még lejjebb mehetnek az árak. Nyugat-Európában népszerűbbek voltak már a kezdetektől, ott jól fogytak a 12-13 hüvelykes gépek, a vásárlóerő és a gazdasági helyzet miatt ott népszerűbb volt az első generáció is.

Rovatok