Index Vakbarát Hírportál

A Microsoft kitiltaná a Windows 8-ból a konkurencia böngészőit

2012. május 14., hétfő 16:41

A kilencvenes évek böngészőháborújának legsötétebb évei térhetnek vissza a Windows 8 megjelenésével a Mozilla vádjai szerint. A Firefox böngésző fejlesztése mögött álló alapítvány azt állítja a Chrome-ot készítő Google-lel egyetértésben, hogy a Microsoft tisztességtelen piaci előnyt kovácsol saját böngészőjének, az Internet Explorernek, és a konkurenciát egyszerűen kizárja az új operációs rendszerből.

A probléma a Windows 8 direkt tabletekre szánt, RT jelölésű verziójánál áll fenn, ami az egyik legfontosabb az új Windows összes változata közül, hiszen ezzel próbál a Microsoft betörni a tabletpiacra. Ez a verzió nem a pécéken standard inteles architektúrán fut, hanem a mobil eszközökre specializált ARM processzorokon, ezáltal az alkalmazásokat is másképp kell megírni rá. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szoftverek nem használhatják a Win32 programozói interfészt, amire egyébként a böngészők erősen építenek.

Az Internet Explorer különféle trükkökkel mégis csak hozzáférést kapott ezekhez a kódokhoz, míg a konkurens böngészők nem. Ezáltal egyelőre úgy néz ki, hogy a windowsos tableteken nem lesz alternatívája az Internet Explorernek. A Microsoft egyelőre nem kommentálta a hírt.

Rovatok