Index Vakbarát Hírportál

Amerika és Kína a két legnagyobb szoftverkalóz

2012. május 15., kedd 17:31

Világszerte a számítógép-felhasználók több mint fele, egészen pontosan 57 százalékuk használ több-kevesebb rendszerességgel kalózszoftvereket, vagyis illegális másolatokat – derül ki a BSA friss jelentéséből. A nagy szoftverkiadók érdekvédelmi szövetsége évente méri fel a kalózkodást a világon, most 63,4 milliárd dollárra becsülték a világ számítógépein futó illegális programok összértékét. A tavalyi jelentésben ez az adat még csak 58,8 milliárd volt. A növekedés főként a fejlődő országoknak köszönhető, ahol rohamosan terjed a számítógép és az internet, azonban a kalózprogramok használatának aránya roppant magas. A legnagyobb kalózok egyébként a sztereotípiáknak megfelelően a fiatal férfiak.

A felmérés szerint a kalózkodás két fő fellegvára az Egyesült Államok és Kína. Amerikában 9,7 milliárd dollár az illegális szoftverek összértéke, Kínában pedig 8,9 milliárd. Tovább árnyalja a képet, hogy a legális piac nagysága óriási különbséget mutat: 44 milliárd Amerikában a 2,6 milliárdos kínaival szemben. Kínában az egy pécére jutó átlagos szoftverköltés alig 7 százaléka az amerikainak, és negyede a szintén nagy kalózközpontként elhíresült Oroszország adatának.

A két ország mögött messze lemaradva 2-3 milliárdos összeggel Oroszország, Brazília, Franciaország, Németország, Olaszország, Anglia és Japán következik, vagyis feltörekvő, magas kalózkodási aránnyal rendelkező országok, és fejlett, arányaiban kevés illegális szoftvert használó, de a gazdaságuk fejlettsége és mérete miatt mégis magas értéket produkáló országok. Utóbbiaknál a kalózszoftverek aránya jellemzően 30-50 százalék között mozog, a lista túlsó végén 80-90 százalék közötti arányokat találunk például Malajziánál és Mexikónál.

Magyarországon a jelentés szerint a kalózszoftverek aránya 41 százalék volt 2011-ben, az összértékük pedig 143 millió dollár (32,5 milliárd forint). Az arányunkon az első, 2007-es felmérés óta egyetlen százalékot sikerült javítanunk. Közép- és Kelet-Európában egyébként csak a csehek (35 százalék) és a szlovákok (40 százalék) tudtak alacsonyabb arányt felmutatni nálunk, Nyugat-Európában pedig többek között Olaszország, Izland és Spanyolország is nagyobb kalóz, mint mi. Amerikában ugyan összértékben a legnagyobb, arányaiban azonban a legkisebb a kalózkodás: listavezető 19 százalékos adatot egyébként a 20 százalékos luxemburgi, a 21 százalékos japán és a 22 százalékos új-zélandi követi a listán.

Rovatok