Index Vakbarát Hírportál

Térkép készült az állatok élőhelyeiről

2012. május 16., szerda 15:34

A Map of Life projekt arra vállalkozott, hogy feltérképezi a Föld élővilágát és térképen teszi kereshetővé, melyik állat milyen területeken él. A Google Mapson alapuló térképre eddig harmincezer fajt vittek fel, és folyamatosan töltik fel újabbakkal.

A cél, hogy minden emlős, madár, hal, illetve növények százezrei kerüljenek fel a térképre. A térképet most tették nyilvánossá a felhasználóknak. A projektet vezető Walter Jetz, a Yale Egyetem professzora úgy jellemezte, mint egy olyan kezdeményezés, amely segít kiterjeszteni a még mindig nagyon kicsi tudásunkat a biodiverzitásról.

A kezdeményezés támogatói között van a NASA, számos múzeum, kutatóközpont és az Encyclopedia of Life, amely az összes Földön élő állatot katalogizálja. A térkép a MappingLife oldalon található meg.

Az élőlényeket többféleképpen lehet keresni az alkalmazásban, egyrészt a keresőbe be lehet írni az angol vagy latin nevet (gépelésnél azonnal fel is ajánlja a lehetőségeket, így ha nem tudjuk a latin nevet, akkor is rátalálhatunk az élőlényre). Miután kiválasztottuk a fajt, megkapunk róla minden információt, a térképen pedig kis pontok jelölik, hogy hol fordul elő a Földön.

Helyszínek alapján is lehet keresni, például nemzeti parkok élővilágára, vagy akár földrészekre – ezen belül is lehet szűkíteni madarakra, emlősökre, halakra úgy, hogy a jobb egérgombbal ráklikkelünk a térképre és kiválasztjuk a minket érdeklő fajt.

Rovatok