Index Vakbarát Hírportál

Légkondis ruha hűti a rendőröket

2012. május 16., szerda 19:31

A meleg nyári napok egy kicsit hűvösebbek lehetnek azoknak a svájci kutatóknak köszönhetően, akik beépített hűtéssel felszerelt ruhát fejlesztenek. Új rendszerüket kimondottan rendőröknek fejlesztették ki, akik kénytelenek golyóálló mellényt viselni, amin az átlagos ruhánál is jobban melegíti őket..

A rendőrök élete eléggé kényelmetlen lehet. A ruhájuk legtöbb részének nem a komfort az elsődleges célja. A golyóálló mellények ugyan védettséget nyújtanak, de nem engedik át például a vízgőzt sem. Így azok a rendőrök nem érzik kényelmesen magukat, akiknek folyamatosan ilyet kell hordaniuk – ez pedig ronthatja a fizikai teljesítményt is.

Az Empa nevű svájci anyaggyártó cég által kifejlesztett okos védőmellény beépített hűtőrendszerrel rendelkezik. A Coolpad nevű technológiát eredetileg az orvosi alkalmazásra szánták. Az ilyen ruhadarabokat vízzel töltik fel, a víz pedig egy membránon keresztül párolog, ezzel hűtve le a környezetét. Egy apró ventillátor fújja keresztül a levegőt a betéten, további hűtést biztosítva ezzel. A technológia hatásos lehet egyenruhákhoz, álcaruhákhoz, de akár egyszerű hátizsákokhoz is.

Rovatok