Index Vakbarát Hírportál

Traffipax ellen is segít a technika

2012. május 16., szerda 13:29

Lejárt az egymásra villogás és a villogó fényhidat imitáló karkörzés kora, a hétköznapokba is beszivárgó csúcstechnológia segítségével több módszer is akad arra, hogyan védhetjük ki a fix, illetve bejelentett sebességmérő eszközöket, de az orvul támadó traffipax ellen is van okostelefonos segítség.

A legegyszerűbb talán a passzív eszközök esete. Ez a megoldás ugyanis a GPS-ek érdekes helyszínekre kitalált megoldását, az úgynevezett Point of Interestek (POI) létét használják ki. A GPS adatbázisát legkönnyebben a fixen kihelyezett kamerák esetében használhatjuk, ezeket akár mi magunk is felvihetjük az adatbázisba.

A GPS-alkalmazások gyártói általában igyekeznek kiszolgálni a lakosság ilyen irányú igényeit, így például az iGO My Wayt készítő cég térképfrissítő oldalán is találunk olyan adatbázisokat, amiket letöltve a világ nagy részén értesülünk a fix kamerákról. Persze érdemes utánanézni, hogy mennyire szigorú az adott ország, a német és osztrák utak melletti sebességmérőket tartalmazó adatbázist például mindenki csak saját felelősségére használja, arrafelé ugyanis minden olyan eszköz tiltott, ami jelzi a traffipaxokat.

Az okostelefonok a traffipaxok elleni küzdelemben is segítenek: a legnépszerűbb platformokra több olyan alkalmazás is elérhető, amik segítenek abban, hogy ne száguldjunk rossz helyen. A legegyszerűbb megoldást az Androidon elérhető, Traffipaxjelző elnevezésű program adja, illetve az ehhez hasonló szoftverek. A fejlesztők vállalják, hogy a háttérben futó program folyamatosan összehasonlítja majd a helyzetünket azokkal a koordinátákkal, ahol a rendőrség előzetes ígérete szerint mobil sebességmérőt helyeznek ki. A dolog hátránya, hogy a használatához egyelőre mobilinternet-előfizetés kell, ráadásul korántsem biztos, hogy a rendőrök be is tartják azt a tervet, amit nyilvánosságra hoznak.

A következő lépés a Waze-hez hasonló közösségi alapokon működő GPS-applikáció. A Waze lényege (persze amellett, hogy megmutatja, hogy kell eljutni A-ból B-be), hogy az utazók maguk adnak információt az aktuális forgalmi helyzetről. Pár gombnyomással a dugókhoz, balesetekhez és útépítésekhez hasonlóan az út mellett álló traffipaxot is jelezhetjük a program szintén arrafelé járó használóinak. Ha út közben a „rendőr” kategóriára kattintunk, a közeg pontos pozíciója mellett azt is megadhatjuk, hogy jól látható, vagy rejtőzni próbáló egyenruhásról van-e szó. Az egyetlen, a program használatával kapcsolatban felvetődő probléma jogi jellegű: mivel KRESZ szerint a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobilt nem használhat, ha szabályszerűen akarunk segíteni a többi Waze-júzeren, félre kell állnunk addig, amíg bepötyögjük az információkat.

Rovatok