Index Vakbarát Hírportál

Tízmilliárdot vesztett a Samsung egy hír miatt

2012. május 17., csütörtök 09:33

A DigiTimes jelentése szerint az Apple ezentúl a Samsung riválisánál, a japán Elpidánál vásárolja meg a DRAM csipeket. A hírre a Samsung részvényei mélyrepülésbe kezdtek, a cég összesen tízmilliárd dollárt veszített értékéből.

A Samsung a világ legnagyobb DRAM (dynamic random access memory) gyártója, többek között az Apple-t is ő látja el csipekkel. Ha az Apple valóban a konkurens cégnál vásárol ezután, az nagy bevételkiesés lesz a Samsungnak. A DigiTimes szerint az Apple a japán cég kapacitásának a felét lefoglalta. A Samsung részvényeinek értéke 6,2 százalékkal esett, ez volt a legnagyobb, napon belüli esés az elmúlt négy évben.

Choi Do-yeon, az LIG Investment & Securities elemzője szerint az Apple nem akarja, hogy a Samsung maradjon a legnagyobb DRAM-gyártó a világon és meg akarja tartani tárgyalási pozícióját azzal, hogy életben tartja az Elpidát.

Az amerikai Micron Technology Corp éppen tárgyal az Elpida felvásárlásáról, miután a piaci körülmények és a globális verseny miatt a japán cégnek csődöt kellett jelentenie. A felvásárlás komoly fenyegetést jelenthet a dél-koreai Samsungnak és az Apple feltételezett rendelése alapot adhat ezeknek a félelmeknek. A Samsung és az Elpida nem kommentálta a híreket.

Rovatok