Index Vakbarát Hírportál

Létrejött az első Wikipédia város

2012. május 19., szombat 15:38 | aznap frissítve

Az online enciklopédia különleges projektet indított el félévnyi előkészítés után. Egy walesi történelmi város, Monmouth nevezetességeit látták el kétdimenziós vonalkódokkal, amik okostelefonnal beolvasva a tárgyakhoz tartozó Wikipédia szócikkekhez vezetnek. Ezzel párhuzamosan több mint 450 új szócikket is létrehoztak a várossal kapcsolatban, amiket aztán önkéntesek több nyelvre, például magyarra, hindire, eszperantóra és latinra is lefordítottak. A szócikkeket főleg a város lakosai írták, a fordítást önkéntesek végezték. A városvezetés a féléves előkészítő időszak alatt a település minden pontján elérhető, ingyenes vezeték nélküli internetkapcsolatot biztosítottak a munkához - írja az Independent.

John Cummings, a projekt helyi vezetője elmondta: "A Wikipédia arról szól, azon dolgozik, hogy az összes rendelkezésünkre álló emberi tudást megosszuk szinte mindenkivel. A Monmouthpedia példája azt mutatja, hogy egész városok is hozzájárulhatnak ehhez a törekvéshez. A QRpedia kódok (a vonalkódok) több nyelven is elérhetőek, így azokat szerte a világon bárki felhasználhatja. Úgy hiszem, az információhoz való szabad hozzáférésnek hála rengeteg élménnyel gazdagodhatunk a világból.”

Monmouth városa igen gazdag az angol történelem kulturális örökségeiben. Itt született V. Henrik angol király, de itt áll az ország utolsó 13. századi hídja is. A történelmi nevezetességeken kívül azonban a város pékségei, pubjai is kétdimenziós kódokat kaptak, amik a különböző mesterségekről szóló szócikkekre irányítják az érdeklődőket.

Rovatok