Index Vakbarát Hírportál

Átadták a világ legmagasabb tornyát

2012. május 22., kedd 12:10

A tokiói Sky Tree hivatalos keddi átadójára nyolcezer látogatót vártak, ők az expresszliftekkel juthattak fel a 634 méter magas torony kilátóiba, 350, illetve 450 méteres magasságba, ahonnan 70 kilométerre is ellátni. A panoráma felöleli Tokiót és vonzáskörzetét, 30 millió ember otthonát.

A Sky Tree a világ legmagasabb tornyaként került be a Guinness-világrekordok közé, maga mögé utasítva a 600 méter magas kínai Canton Towert. A világ legmagasabb épülete továbbra is a dubaji Burdzs Kalifa a maga 828 méteres magasságával. Ez az épület azonban egy másik kategóriában szerepel: felhőkarcoló, nem pedig torony.

A tokiói Sky Tree műsorszóró toronyként a televíziós és a rádiós adást szolgálja, de azért belefért egy bevásárlóközpont is. Emellett turistalátványosságként növeli Tokió népszerűségét. A torony működtetői csak az első évben 32 millió látogatóra számítanak.

A népszerű Aszakusza negyed közelében fekvő Szumida negyedben álló tornyot Ando Tadao elismert japán építész álmodta meg. A munkálatok 2008-ban kezdődtek, és idén február 29-én fejeződtek be.

Rovatok