Index Vakbarát Hírportál

Az Alibaba kivásárolná magát

2012. május 22., kedd 10:36

A Yahoo eladja a kínai Alibaba online kereskedőcégben tulajdonolt negyven százalékos részesedésének felét. A megállapodás évek óta tartó huzavonának vetett véget, a vételár 7,1 milliárd dollár. Ebből 6,3 milliárd dollár készpénz, a maradék 800 millió részvény. Adózás után 4,2 milliárd dollár marad a Yahoo-nál.

A Yahoo részvényei emelkedni kezdtek még pénteken, amikor már lehetett hallani a pletykákat a hírről. A hivatalos bejelentés csak hétfőn jött, akkor a részvények 3,8 százalékkal zártak magasabban.

A Yahoo és a másik nagy részvényes, a japán Softbank megállapodott abban, hogy ötven százalék alá csökkentik szavazati joggal rendelkező részesedésüket. A külső befolyás csökkentése nagyon fontos volt az Alibaba vezetőjének, Jack Manak az új kínai törvények miatt, mely a külföldi befolyás alatt álló internetes cégekről szól. Sokkal szigorúbb szabályoknak kell megfelelniük, mint korábban.

A Yahoo már a korábbi tárgyalási szakaszokon olyan megállapodást próbált elérni, mely nem dobja meg az adóját. A részvényesek is elégedettek, mert így talán az alap üzletágára tud koncentrálni a Yahoo.

A Yahoo már régóta próbálja eladni részesedését az Alibabában, de eddigi próbálkozásaik megbuktak a részvényesek ellenállásán. A befektetést Jerry Yang alapító hozta még, a két cég közötti viszony akkor kezdett elhidegülni, amikor Yangot leváltották.

Rovatok