Index Vakbarát Hírportál

Harminc százalékkal csökkent a Dell nyeresége

2012. május 23., szerda 09:38

Csalódást keltett a Dell első negyedéves jelentése, 33 százalékkal csökkent a nyereségük a tavalyi hasonló időszakhoz képest, a bevétel pedig négy százalékkal volt kevesebb. A rossz eredményeket a kedvezőtlen gazdasági környezettel magyarázta, amely arra kényszerített vállalatokat és magánszemélyeket, hogy visszafogják a vásárlásokat.

A Dell pc-üzletága hat százalékkal csökkent tavalyhoz képest, a kiskereskedelmi eladások 12 százalékkal estek. A visszaesés egy részét gyártási és szállítási nehézségekkel is magyarázhatják, mint a thaiföldi árvíz. Egy része azonban mindenképpen a vásárlók preferenciájának megváltozása miatt alakult így, a felhasználók egyre nagyobb hányada inkább tabletet vesz, mint pc-t. Az üzleti szférában kisebb volt a visszaesés, ott három százalékkal csökkent a bevétel.

Michael Dell vezérigazgató a cég jövőjéről is beszélt elemzőknek a negyedéves jelentés kapcsán. Szerinte a Windows 8-at nem fogják hamar átvenni a vállalatok, hiszen sokan még a Windows 7-et sem vették át. Ugyanakkor bízik a Microsoft új operációs rendszerében és már induláskor egy egész sorozat olyan számítógép és tablet lesz, melyen már a Windows 8 fut.

Az eddigi Windows-megjelenésekkel ellentétben a Windows 8 arra kényszeríti majd a vásárlókat, hogy új gépeket vegyenek, ami lehet tablet, ultrabook, érintőkijelzős laptop. Az azonban még bizonytalan, hogy a vásárlók többsége áttér a tabletre, vagy marad a pc-nél.

Rovatok