Index Vakbarát Hírportál

Lezárult a Motorola megvétele

2012. május 23., szerda 12:53

Nyolc hónappal a bejelentés után végre lezárult a Motorola megvétele. A Google kifizette a 12,5 milliárd dolláros vételárat, miután megkapta az összes engedélyt.

Az engedélyek beszerzése tartott ennyi ideig, az adásvételre az amerikai kormánynak, az EU-nak, sőt, még a kínai kormánynak is rá kellett bólintania. Ez utóbbi csak a hétvégén történt meg, a kínai versenyhivatal azt kérte cserébe, hogy a Google a jövőben is mindenki számára elérhetővé tegye az Androidot.

A kérdés nagyon fontos volt a kínai kormánynak, hiszen az ottani gyártók jelentős hányada (mint a ZTE, Huawei) is az Andoriodra épülő mobilokat fejleszti. Arról nem is beszélve, hogy a kínai Google-nak nevezett Baidu kereső a hetekben jött elő saját mobil operációs rendszerével, mely erősen az Androidon alapul.

Az adásvétel lezárultával a Motorola jelenlegi vezérigazgatója, Sanjay Jha távozik posztjáról, őt Dennis Woodside váltja. Woodside eddig a Google amerikai részlegének volt a vezetője, korábban a közel-keleti, afrikai, kelet-európai és orosz részlegekért felelt.

A megállapodással a Google birtokában kerül a Motorola 17 ezer szabadalma, valamint további 7500 beadott szabadalom is az övé lesz. Ezek a szabadalmak nagyon széles területet fognak át, 2G, 2G, 4G, LTE-ről, videótömörítési és -kitömörítési módokról szólnak. Ezen kívül a Google-é lesz a Motorola mobil-, tablet-, set-topbox- és más hardver üzletága.

A Google célja egyszerű, a Motorolán alapulva csodálatos készülékeket fejleszteni – mondta az adásvételről Woodside. Larry Page vezérigazgató blogposztjában pedig abban reménykedik, hogy olyan készülékeket fognak gyártani, melyek megváltoztatják az emberek életét a következő években.

A vezetőségben több nagyágyú is lesz, például Regina Dugan, a DARPA volt igazgatója, Mark Randall, aki az Amazonnál felügyelte a beszállítói láncot, Scott Sullivan, a Visa és az Nvidia volt HR-ese és Gary Briggs, a Google kereskedői marketing részlegének alelnöke. A Motorola több vezetője is a helyén marad, a Google nem tervez nagy változásokat.

Rovatok