Index Vakbarát Hírportál

Animátorokat segít az új robotmodell

2012. május 25., péntek 16:51

A háromdimenziós animált mozgókép létrehozása idő- és költségigényes folyamat. A Tsukuba Egyetem és az Elektrokommunikációs Egyetem közös projektje azonban javíthat a filmek és rajzfilmek létrehozásának hatékonyságán; a közreműködésükkel készült Qumarion nevű figurát olyan szenzorokkal szerelték fel, amelyek megkönnyítik az életszerű animáció létrehozását.

Az eszközt 67 800 jenért (körülbelül 204 ezer forintért) lehet megvásárolni. A vásárlók a pénzükért cserébe egy 16 csatlakozási ponttal és 32 különböző szenzorral felszerelt bábut kapnak, amely – a Barbie-babákhoz vagy a G.I. Joe-figurákhoz hasonlóan – szabadon mozgatható. A modell másodpercenként 120 képkocka rögzítését teszi lehetővé, és sokkal gyorsabb, mégis aprólékosabb munkát tesz lehetővé, mint a sokkal macerásabb és jóval drágább kézi animáció.

A Qumarion figurát USB-porton lehet csatlakoztatni a számítógéphez, a beérkező jeleket pedig a bábuhoz mellékelt saját szoftver, a Celsys dolgozza fel. Akik más tervezőprogramokat, például a Mayát vagy a 3D Studio Maxot részesítik előnyben,  a figurához mellékelt illesztőprogrammal azokat is használhatják.

A fejlesztők elmondása szerint a Qumarion használata nem korlátozódik a háromdimenziós animációra, rajzfilmek létrehozására is használható. Ilyenkor csupán a térben elkészített modell helyzetét kell beállítani, majd más eszközökkel körbe kell rajzolni azt. A Qumarion alapkoncepciója tulajdonképpen ebből indult ki, de mivel a fejlesztők látták, hogy az eszköz térbeli modellezésre is alkalmas, bátorítják a felhasználókat a használatára, mivel remekül rögzíthetők vele az egyes animációs fázisok.

Rovatok