Index Vakbarát Hírportál

Milliószámra töröl linkeket a Google

2012. május 29., kedd 15:53

A Google két éve az átláthatóság jegyében indította el a Transparency Report nevű jelentéssorozatát, amelyben időről időre beszámolnak arról, hogy szolgáltatásaik kapcsán milyen tiltásokat, tartalomtörléseket kérnek tőlük a hatóságok szerte a világon. Később ezt kiegészítették egy olyan folyamatosan frissített oldallal, ahol azt mutatják meg, hogy a vállalat szolgáltatásai a világ mely részén elérhetetlenek valamilyen okból, hol volt üzemzavar stb.

A múlt héten a hivatalos blogon egy új, szintén a Transparency Reporthoz kapcsolódó szolgáltatást jelentett be Fred von Lohmann, a Google szerzői jogi jogtanácsosa: ezután rendszeresen beszámolnak arról, hogy kik és hányszor kértek linkeltávolítást a kereső találati listájából, mert az adott a linkek a kérelmező szerint jogsértő módon elérhető tartalmakra mutatnak.
Mint Lohmann beszámol róla, igen gyakran kell kérésre linkeket törölniük, és a statisztikák közzétételétől azt remélik, hogy segít az internetes szerzői jogi viták tisztázásában, információkat kínál a vitázó feleknek.

A mostantól elérhető adatokat 2011 júliusában kezdték rögzíteni, és a tervek szerint az oldal naponta fog frissülni. A jogtanácsos utal rá, hogy a linkeltávolítási kérések száma drámai mértékben emelkedik, jelenleg nem szokatlan, ha egy héten 250 ezer kérelmet kapnak, míg 2009 folyamán az egész évben érkezett hozzájuk ilyen tartalmú megkeresés: áprilisban több mint ezer jogtulajdonos összesen 1,2 millió link eltávolítását kérte, amelyek összesen 24 ezer különböző weboldalra mutattak. A toplista szerint a legtöbb link a Microsoft, az NBC Universal, és a brit zenekiadó szövetség, a BPI jogait sérti, és a legtöbb ilyen anyag a filestube.com, a torrentz.eu, illetve a kat.ph fájlcsereközpontokban volt elérhető.

A jogtanácsos szerint a Google egyrészt jogkövető magatartást folytat, mivel minden olyan kérést teljesítenek, amelynél fennáll az amerikai szerzői jogi törvény (Digital Millennium Copyright Act – DMCA) megsértése, ugyanakkor az ezzel kapcsolatos információkat meg kívánják osztania  felhasználókkal is, hogy biztosítsák a vállalt tevékenységének átláthatóságát.

Rovatok