Index Vakbarát Hírportál

Irán is felveszi a harcot az évtized vírusával

2012. május 30., szerda 19:56

Iráni szakértők már dolgoznak egy olyan vírusirtón, ami képes azonosítani és eltávolítani a számítógépekről a sKyWIpernek névre keresztelt vírust. Ezt Ali Hakim Javadi, az iráni Kommunikációs és Informatikai Minisztérium helyettes vezetője mondta el az IRNA iráni hírügynökségnek. Az állami tulajdonban lévő számítógépes vészhelyzetekre reagáló szervezet koordinációs központja szerint a sKyWIper vírus a kémkedés egyik új eszköze – írja a Telegraph.

"Itt már nem arról van szó, hogy az embernek ellopják a hitelkártya adait, vagy a jelszavait, a tét sokkal magasabb, és a biztonsági eljárásoknak is követniük kell a kockázat növekedését. Az IT biztonság következő nagy trendje a számítógépes kémkedés lesz, mivel a hackerek képesek megszerezni politikai információkat, szabadalmakat, szellemi tulajdonokat és K+F terveket is” - magyarázta James Todd, a vírustámadásokra szakosodott FireEye cég szakértője.

Irán semmilyen részletet nem hozott nyilánosságra a vírusok elleni harc részleteiről. Mivel Iránban a nukleáris létesítmények és az olajipari minisztérium is vírustámadások célpontja lett, Teherán azzal vádolja az Egyesült Államokat és Izraelt, hogy szabotálni akarják a technológiai fejlesztéseiket.

Rovatok