Index Vakbarát Hírportál

A Skype beépül a Windowsba

2012. május 31., csütörtök 11:44

A Microsoft nagyjából egy éve vásárolta fel a Skype online telefonszolgáltatást 8,5 milliárd dollárért. Akkor az ígéretek és az elemzői várakozások is arról szóltak, hogy hamarosan minden Microsoft-termék szerves része lesz a Skype, azonban csak most látszanak ennek a törekvésnek az első gyakorlati lépései. A cég az OEM Preinstall Kit nevű szoftvercsomagba tette bele a Skype-ot; ez az a programgyűjtemény, amit olyan számítógépgyártók kapnak meg, amelyek a pécéiket előre telepített Windows rendszerrel árulják. Az OPK-ban az operációs rendszer mellett szerepel egy sor segédprogram is, amiből szabadon válogathat a gyártó a gépre telepíteni szoftvereket.

Mostantól a Skype is ilyen program, egyelőre csak Windows 7 mellett találkozhatunk vele előre installált verzióban, ott sem a legújabb, 5.9-es verzióval, hanem az 5.8-assal. A csomag tíz nyelven elérhető, némi meglepetésre ezek között szerepel a magyar is (a kevesebb ember által beszélt nyelvekkel együtt nem mindig szoktunk az első körben bekerülni a szórásba új termékek lokalizálásánál).

A Microsoft nem sieti el a csillagászati összegért felvásárolt Skype integrálását a termékeibe. Elvileg az Office-tól az Xboxig egy sor szolgáltatásba és szoftverbe be fog majd épülni az online telefon, de egyelőre az egyetlen gyakorlati példa a Windows Phone mobilos operációs rendszerhez készült verzió volt, amit azonban sok kritikai ért amiatt, hogy kevesebbet tud, mint az androidod és iOS-hez készült változatok.

A Windows előre telepített verzióiba beépülő Skype-pal egy időben jelentette be a Microsoft, hogy kivezeti a piacról a Windows Live márkanevet, amit főként a Live Messenger (korábban MSN) nevű csevegőprogram vitt eddig. Ennek további sorsa elég bizonytalan, mivel a funkciói elég nagy átfedésben vannak a Skype-pal.

Rovatok