Index Vakbarát Hírportál

Hat államban fizet forgalmi adót az Amazon

2012. május 31., csütörtök 10:31

Az Amazon online kereskedő cég 2013-tól forgalmi adót szed New Jerseyben az eladott termékek után. Eddig öt amerikai államban kell adót fizetnie a cégnek. Ez azért érdekes, mert az online boltnak egészen egy évvel ezelőttig nem kellett forgalmi adót fizetnie sehol az Egyesült Államokban, így olcsóbban adhatta termékeit.

A cégnek azért nem kellett eddig adót fizetnie, mert nincsenek üzletei és az amerikai törvények értelmében azoknak a cégeknek, amelyek csak neten adnak el termékeket, nem kell forgalmi adót fizetniük. Évekkel ezelőtt Amerikában az adómentességgel próbálták támogatni egy alakuló piac kibontakozását – ma, amikor az Amazonnak több mint 90 millió ügyfele van és 34 milliárd dolláros forgalma, erre már nincs szükség.

Egy évvel ezelőtt merült fel először komolyabban, hogy meg kell változtatni ezeket a jogszabályokat és a vásárló lakóhelye szerint kell kiszabni az adókat. Az Amazon sokáig küzdött az egyes államokkal az adófizetés ellen, munkahelyeket teremtett, elosztó és logisztikai központokat épített egyes államokban, hogy elkerüljék az adófizetést.

Jövő júliustól azonban New Jerseyben hétszázalékos forgalmi adót szednek a vásárolt termékek után. A bejelentéssel egyidőben az Amazon arról is döntött, hogy új elosztó központot építenek az államba 1500 munkahelyet teremtve ezzel.

Az Amazon jelenleg csak öt államban fizet forgalmi adót, ezek Kansas, Kentucky, New York, Észak-Dakota és Washington. Az adó mértéke eltérő államonként.

Rovatok