Index Vakbarát Hírportál

Minden ötödik európai netszolgáltató szivatja a fájlcserélőket

2012. május 31., csütörtök 16:55

Az Európai Bizottság megbízásából a távközlési szabályozótestületeket tömörítő BEREC (Body of European Regulators of Electronic Communications) felmérte, hogy az európai szolgáltatóknak a BitTorrentet és más fájlcserélő protokollok  forgalmát érintő forgalommenedzselési gyakorlata milyen mértékű, és mindez mennyire korlátozza a nyílt internet elvét.

A kérdőíveket kiküldték a szolgáltatóknak, és a 381 visszaérkezett dokumentum alapján alkották meg a jelentést. A résztvevők közül 266 vezetékes széles sávú szolgáltató volt, összesen 140 millió előfizetővel, illetve 115 mobilszolgáltató válaszolt, akiknek összesen 200 millió előfizetőjük van.

A forgalommenedzselés elterjedt és bevett, emellett szükséges eszköz is, de a BEREC arra volt kíváncsi, hogy a netszolgáltatók mennyire tartják be ezek alkalmazása során az előírásokat: például a szolgáltatás minőségének megőrzése, a szerződési feltételek betartása, hálózatbiztonság stb.

Az adatok megerősítették azt a feltevést, hogy a szolgáltatók a leggyakrabban a p2p-, illetve a VoIP-forgalmat korlátozzák, esetenként blokkolják: 49 vezetékes, illetve 41 mobilszolgáltató jelezte, hogy a fellépő zavarok miatt beavatkoznak ezekbe a forgalmakba.

Az adatok szerint az összes vezetékes előfizető 21 százaléka, illetve a mobilosoknál 36 százalék érintett. Az intézkedések hatása változó: egyes cégek minden előfizetőnél alkalmazzák, mások csak egy részüknél, akad, aki csak a nap bizonyos szakaszaiban korlátoz. A VoIP esetében a korlátozást elszenvedő ügyfelek aránya 21, illetve 18 százalék.

Rovatok