Index Vakbarát Hírportál

Bezárt a világ legrégibb torrentoldala

2012. június 5., kedd 16:27

A Filesoup fájlcserélő portál bejelentette, hogy bezárja a kapuit – írja a fájlcserélőkkel foglalkozó TorrentFreak portál. A brit szájt 2009-ben került a figyelem középpontjába, amikor letartóztatták két rendszergazdáját. Tavaly már mindketten szabadlábon voltak, miután a bíróság elutasította az ellenük benyújtott keresetet. Addigra azonban elvesztették a felhasználóik zömét, ezért döntöttek a portál bezárása mellett.

A 2003-as alapítású portál egyike volt az első torrentszájtoknak, amikor elindult, még nem létezett sem a Pirate Bay, sem az isoHunt. A Filesoup aktív felhasználói közösséget teremtett, és említésre méltó botrányok nélkül működött a 2009-es razziáig, amikor a Snookered és TheGeeker álnéven ismert rendszergazdák a rendőrség hálójába kerültek.

A hosszúra nyúlt jogi eljárásban azért dobták az ellenük felhozott vádakat, mert azok kizárólag egy szerzőijogi szervezet bizonyítékaira épültek, és emiatt azokat nem tartották megbízhatónak. A Filesoup 2003 után gyorsan növekedett, és bekerült Nagy Britannia ötvenezer leglátogatottabb portálja közé, de a több mint egymillió regisztrált felhasználó nagy része ma már máshol keresi a friss tartalmakat.

A portál törli a felhasználói adatbázist, de a domainnevet aukcióra bocsátja, hátha valaki megőrizné a Bittorrent sikertörténetének ezen patinás részét.

Rovatok