Index Vakbarát Hírportál

Gyerekpornóval zsaroló vírust fogott az FBI

2012. június 5., kedd 17:02

Az amerikai szövetségi nyomozóiroda adott ki figyelmeztetést a Reveton nevű zsaroló vírussal (az antivírus szlengben ransomware-nek nevezik) kapcsolatban, ami elsősorban tapasztalatlanabb netezőket szivat meg, de azokat alaposan. A vírus meggyőzi a felhasználót arról, hogy egy kormányügynökség gyerekpornót és hasonló illegális tartalmakat talált a gépén, ezért azt ip-cím alapján zárolja, a gép gazdája pedig 100 dolláros büntetés fejében oldhatja ezt fel, és ez esetben a vádat is ejtik ellene.

A vírus a legrégebbi, banki adatokat lopó trójai program, a Zeus egy variánsa, érdekessége, hogy nyílt a forráskódja, ezért könnyű gyorsan új verziókat, mutációkat készíteni belőle. A mostani variáció, a Reveton a Citadel nevű víruscsalád tagja, amit tucatnyi zombihálózat fertőző kódjaként ismert. A nyílt forrás elvileg a védekezést is megkönnyíti, hiszen a vírusirtó programok készítőinek nem kell a működés visszafejtésével bajlódniuk, azonban azoknál a célpontoknál, akik nem használnak ilyesfajta védelmet, ez nem sokat segít.

A vírus egy fertőzött weboldalon át települ az áldozat gépére, majd átveszi az irányítást, és a felhasználó azt veszi észre, hogy egy figyelmeztető képernyő kerül elé, ahol a Computer Crime & Intellectual Property Section (ez a szervezet valóban létezik, az amerikai igazságügyi minisztérium online bűncselekményekkel foglalkozó részlege) vádolja meg azzal, hogy a gépét ip-cím alapján azonosították, és gyerekpornót találtak rajta. Ha a felhasználó bepánikol, és hajlandó fizetni, a vírus még a bankkártya-adatait is ellopja.

A vírus arra játszik, hogy a felhasználó inkább fizet, csak hogy tisztázza magát a vád alól, még akkor is, ha valójában soha nem volt köze gyerekpornóhoz. Az ötletet a pornóipar fájlcserélők elleni hadjárata adhatta, ahol ehhez egészen hasonló zsaroló felszólításokkal, és hasonló összegű büntetésekkel fenyegetik meg a jogsértő tartalmak letöltésén kapott felhasználókat. Azok pedig inkább fizetnek, mint hogy kiderüljön, miket töltöttek le a netről, és még bíróságra is kelljen járkálniuk.

Rovatok