Index Vakbarát Hírportál

Macbookra is jön a nagy felbontás?

2012. június 8., péntek 16:25

Hétfőn lesz az Apple legnagyobb éves rendezvénye, a fejlesztőknek megtartott Worldwide Developer Conference (WWDC), amelytől a felhasználók nagy újdonságok bejelentését várják. Az új iPhone lehetséges hátlapja után a Mac OS X Lion beépített szoftverboltjában jelent meg egy fontos technikai újítás előjele. Péntek reggel olyan frissítés jött ki néhány programhoz, ami már "retina grafikát" is támogat, és az Apple rajongói régóta arról pletykálnak (vagy inkább álmodoznak), hogy a Macbook nagyobb felbontású kijelzőt kap.

Az Apple az iPhone 4 bemutatásakor vezette be a "retina felbontás" fogalmát, amivel a cég arra akar utalni, hogy a készülék nagy felbontású kijelzőjén szabad szemmel észrevehetetlenek az egyes pixelek. Az iPhone után az idén bemutatott iPad 3 is retinás kijelzőt kapott, így már csak az Apple számítógépeiről hiányzik ez az újítás.

Szakértők szerint 3840*2160 pixeles felbontás várható, és így teljes egészében elférne a kijelzőn egy iPad-alkalmazás látványterve, az új iPad felbontása ugyanis csak 2048*1536 pixeles. Ennek a 3840*2160-as felbontásnak egyébként QFHD a neve (Quad Full High Definition), mert pontosan négyszer több pixelt tartalmaz, mint a jelenleg elterjedt 1080p full HD felbontás.

A tévékészülék-gyártók 2008 óta kísérleteznek a QFHD technikával, számos prototípust mutattak be a szakvásárokon. Mivel ez a felbontás eddig csak körülbelül ötven hüvelykes tévéken volt elérhető, és az Apple utoljára két éve frissítette a Mac Pro nevű asztali gépét, könnyen lehet, hogy a Macbook laptopokon még nem lesz retina kijelző, csak az asztali gépen – ez majd hétfőn kiderül.

Rovatok