Index Vakbarát Hírportál

Hétfőn nagyot mond az Apple

2012. június 11., hétfő 10:35

Mozgásba lendül az Apple, hogy megtartsa a fejlesztőket, magához csábítsa a vevőket és tovább növelje a részvényárfolyamát. Hétfő este kezdődik a WWDC, a kaliforniai vállalat legfontosabb éves konferenciája, ahol amindig sok újdonságot mutatnak be.

Az Apple vezetői egy fejlesztői konferencia nyitóelőadásán bemutatják azokat az új termékeket, amelyekkel a vállalatot növekedési pályán akarják tartani. Le kell nyűgözniük a fejlesztőket és a vevőiket is, mert a riválisok egy pillanatra sem nyugszanak.

A változatos formákban megjelenő Android több felhasználót elér, mint az iOS, és a Google Play szoftverboltban már majdnem annyi app van, mint az Apple-féle App Store-ban. A Microsoft a Windows 8-cal a pc megreformálására készül, miközben az Xbox 360-nal a szórakoztatóiparban támadja az Apple-t. A Facebook pedig saját szoftverbolttal csábítja magához a fejlesztőket, és szívesen átvenné az applikációk kiskereskedőjének szerepét.

A San Franciscóban 10 órakor (magyar idő szerint este hétkor) kezdődő Worldwide Developers Conference kínálatában nagy felbontású kijelzővel felszerelt Mac gépek, tévére optimalizált szoftverek lesznek, és valószínűleg bemutatkozik az iPhone és iPad lelkét adó iOS rendszer hatos verziója.

Előrejelzések szerint Tim Cook vezérigazgató, Phil Schiller globális marketingvezető és Scott Forstall iOS-ért felelős alelnök tart előadást. Hármuk közül Cooknak lesz különösen fontos a mai rendezvény, mert Steve Jobs halála után most először lesz alkalma bemutatni valami izgalmas újdonságot. Az tavaly bemutatott iPhone 4S csak evolúciós lépés volt, nem forradalmi újdonság.

Nagyobb like az iPhone-nak

Az iPhone eddigi történetét tekintve nagy változás a nagyobb kijelzőjű modell megjelenése. Az elmúlt öt évben az Apple foggal-körömmel ragaszkodott a 3,5 hüvelykes kijelzőhöz, pedig a versenytársai évek óta kínálnak péklapát méretű mobilokat. Az iPod Touch növekedéséről nem volt előrejelzés, és az elmúlt hetekben a kisebb méretű iPadről sem jelentek meg új pletykák, így e termékek sorsáról keveset tudunk.

A fejlesztőknek bizonyára át kell majd írniuk az iPhone-os szoftvereiket, hogy azok optimálisan fussanak az új készüléken. Az iPhone még így is átláthatóbb platform lesz, mint a kijelzőméret, felbontás és teljesítmény végtelenül nagy kombinációját kínáló Android.

Az iPhone extra szoftverei és szolgáltatásai is megújulnak. A hírek szerint a Twitter után a Facebook is beépül a készülék szoftverébe, így a felhasználók egyetlen gombnyomással tudnak majd képeket és más tartalmakat küldeni a közösségi portálra. Nagy esély van arra, hogy az Apple saját térképet rak a készülékeire, hogy ne a rivális Google-t gazdagítsa.

A fejlesztők gúvadt szemekkel figyelik, hogy a telefon hangvezérlő technikája, a Siri milyen funkciókkal bővül, és az iCloud felhőplatformban is több lehetőség van, mint amennyit most az Apple kihasznál.

Négyszeres túlerő

A Microsoft az ősszel megjelenő Windows 8-cal átfogó támadást indít az Apple ellen, hiszen az asztali gépek, laptopok és multimédiás táblagépek piacán egyaránt nagy változást hoz az új operációs rendszer. Az Apple pedig néhány területen lemaradásban van, a profi felhasználóknak szánt Mac Pro gépek például majdnem két éve újultak meg, tehát a vevők igencsak elavult technikát kapnak. Persze az asztali gépek szűkebb közönséget vonzanak, mint a Macbook Pro laptopok, amiknél komolyabb előretörésre számíthatunk: a hírek a 1080p full HD-nál négyszer nagyobb felbontású kijelzőkről szólnak.

Az OSX Mountain Lion megújulása már lerágott csont, hiszen az operációs rendszert már február közepén bemutatták, a fejlesztőknek elérhetővé tették, és a megjelenését nyárra ígérték. Több mint valószínű, hogy a Mac tulajdonosai készülhetnek a letöltésére.

Sokkal izgalmasabb, hogy mi lesz az Apple másik asztali platformjával, a tévével. Mindegyik nagy tévégyártónak van szoftverekkel bővíthető rendszere, de egyik sem olyan átütő képességű, hogy az Apple-nek ne érje meg újításokkal kísérletezni. Az a gond, hogy az Apple TV csak egy multimédiás lejátszó, amit a 80 centis tévétől a 2 méteres vászonra vetítő projektorig bármire ráköthetnek. Így nem olyan egyszerű kialakítani egy általánosan használható interfészt, mint az egységes méretű telefonok és tabletek esetében.

Az biztos, hogy a fejlesztők nagyon érdeklődnek az Apple újdonságai iránt. Az 1600 dolláros jegyeket egy és háromnegyed óra alatt kiárusították, míg tavaly tíz óra alatt adtak el minden helyet. Tavaly több mint ötezren látogattak el az egyhetes eseményre, aminek a csúcspontja természetesen a hétfői igazgatói tájékoztató, aminek a tartalmáról este beszámolunk.

Rovatok