Index Vakbarát Hírportál

Tim Cook kilépett Steve Jobs árnyékából

2012. június 11., hétfő 10:59

Tim Cook felnőtt, Tim Cook kilépett Steve jobs árnyékából, Tim Cook személyiség lett – ehhez hasonló írásokat lehetett olvasni a néhány nappal ezelőtt All digital Things konferenciáról. Az Apple vezérigazgatóját még mindig Steve Jobsszal hasonlítják össze és ez így marad egy darabig. De Tim Cook nélkül az Apple nem tartana itt és ezt a befektetők is tudják. A cég hétfői bejelentése előtt megnéztük, hogyan jutott Cook idáig.

„A döntéseket nem lehet úgy meghozni, ha folyamatosan azt kérdezed magadtól, hogy elődöd mit tett volna" – ez a kijelentés nagyon ráillik Tim Cookra, az Apple vezérigazgatójára. Állítólag maga Steve Jobs mondta neki ezt még halála előtt. Ettől azonban még tény marad, hogy egy ideig még mindenki Steve Jobshoz fogja hasonlítani Tim Cookot, minden egyes nyilvános megjelenésén elődjével vetik majd össze mondandóját.

Gördülékeny átmenet

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója majdnem egy éve vette át a cég irányítását, miután Steve Jobs lemondott posztjáról. Akkoriban sokan kételkedtek abban, hogy az Apple meg tud-e maradni ugyanolyan sikeresnek, de a részvények árfolyama az első apró megingás után magához tért, Cook pedig bebizonyította, hogy ért az Apple vezetéséhez.

Az átmenet sokkal gördülékenyebb volt, mint amire számítani lehetett, részben azért, mert Steve Jobs betegsége idején már Tim Cook irányította az operatív munkát. A karizmatikus Jobs azonban még mindig érezteti hatását, róla kérdezik, arra kíváncsiak, hogyan birkózik meg az örökséggel. Pedig Tim Cook egyáltalán nem hasonlít elődjére, szinte anti-Jobsként emlegetik: munkája alatt nyugodt, hideg és összeszedett.

Tim Cook a saját útját járja vezérigazgatóként, nem szorul rá Steve Jobs örökségére. A számok pedig mellette szólnak, az Apple részvényeinek az árfolyama 55 százalékkal nőtt Steve Jobs halála, vagyis 2011. október 5. óta. A Morgan Stanley elemzője szerint ez számokban majdnem 140 milliárd dollárt jelent, vagyis százmilliárd dollárral ér többet ma az Apple, mint a második helyezett Exxon Mobil. Mindez az Apple eddigi legsikeresebb két termékének, az iPhone 4S-nek és az új iPadnek köszönhető, és világosan látni, hogy a Wall Street jobban bízik a Tim Cook irányítása alatt álló Apple-ben, mint a Jobs-vezette cégben.

A befektetők egy része Jobs egészségi állapota miatt volt folyamatosan bizonytalan. Miután Jobs visszatért, megmentette a céget és sikeres vállalattá tette, olyan szintű kultusz alakult ki körülötte, hogy néha úgy tűnt, maga az Apple is csatlakozik a rajongók táborához. Minden Steve Jobs körül zajlott, sokáig úgy tűnt, hogy ha ő távozik a cég éléről, minden összeomlik. Emiatt a befektetől kicsit alulértékelték az Apple részvényeit.

Miatta ilyen az Apple

Tim Cook erre cáfolt rá, hiszen a Jobs utáni Apple-ről egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy leszálló ágban lenne. Sokan persze azt állítják, hogy ez még Jobs hatása, mert a két legújabb termék még az ő idejében készült. Ők azonban elfelejtik, hogy Tim Cooknak óriási szerepe volt abban, hogy az Apple azzá lett, ami. Ő alakította át teljesen a cég szállítási hálózatát, az ő érdeme, hogy az Apple nem állt rá az alkatrészek gyártására, hanem olyan olcsó beszállítókkal dolgoztatnak, mint a Foxconn. Oroszlánrésze volt a cég stratégiájának kitalálásában, és ebbe beletartozik a termékek kialakítása is.

Nem elég ugyanis megtervezni azt a termékeket, amire sokan vágynak, azt el is kell adni. Steve Jobs nagy volt abban, hogy végigvitte elképzeléseit a termékeknél, az Apple azonban azért tart ott ahol, mert Tim Cook megtervezte a gyártást és értékesítést.

Ezért érinthette személyesen a New York Times januári cikke arról, hogy milyen munkakörülmények között dolgoznak a Foxconn gyáraiban. A kritika nem volt új, korábban is írtak már róla, de most megmutatkozott, hogy az új vezérigazgató teljesen máshogyan áll hozzá a problémához, mint elődje. Nem intézte el egy nyilatkozattal, nem söpörte a szőnyeg alá a kérdést, hanem elment Kínába, meglátogatta a gyárat, fotót is készíthettek róla az újságírók. Ezen kívül az Apple csatlakozott a Fair Labor Associaton szervezethez, amely ellenőrzi a munkakörülményeket a gyárakban.

Igazi vezető

A befektetők is elégedettek, Cook teljesen máshogy bánik velük, mint Jobs. A Fortune magazin egy érdekes történetről számol be, ami még februárban történt. A Citibank elemzői meglátogatták az Applet-t – nagyobb befektetők szoktak ilyet csinálni, ilyenkor körbejárják a céget, majd részletes jelentést kapnak a cég helyzetéről. Éppen a jelentésnél tartottak, amikor Tim Cook beült a terembe, végighallgatta az előadást, majd minden befektetői kérdésre válaszolt.

Ebben különbözik igazán elődjétől, Steve Jobs soha nem találkozott a befektetőkkel, ez Tim Cook feladata volt korábban is. Pedig fontos, bizalmi kapcsolatról van szó, hosszú évek óta ez az első alkalom, hogy közvetlenül a vezérigazgató hallgatja meg a legfontosabb befektetőket.

Az Apple az utóbbi időben nyitottabbá vált, az átalakításokra pedig szükség volt, még az alkalmazottak is igényelték a változást. Elmondásaik szerint Cook mellett néha olyan érzése van az embernek, mintha a nagyfőnök egy listán menne végig, hogy milyen régóta halogatott dolgokat kell még kijavítani és átalakítani.

Egyelőre tehát a befektetők nyugodtak, elégedettek Tim Cook vezetésél. De az elmúlt években egyébként is jól ment az Apple szekere – egyelőre nem tudjuk még, hogyan viselkedne Tim Cook, ha esetleg valamilyen komoly krízissel kellen szembenéznie az Apple-nek.

Rovatok