Index Vakbarát Hírportál

Varrónőket tenne munkanélkülivé a DARPA

2012. június 11., hétfő 16:03

Az emberi beavatkozás nélkül, önmagától működő varrógépek komolyan foglalkoztatják a DARPA-t. Ha a kísérleti berendezésekkel, haditechnikai eszközökkel és innovatív technológiai megoldásokkal foglalkozó cég ötlete valóra válik, az komoly aggályokat vethet föl, mivel számos munkahelyet veszélyeztetne. A ruhaipar automatizálása óvatos becslések szerint is ötszázezer dolgozó munkabérére gyakorolna negatív hatást. Az automata varrógépek alapjaiban alakíthatják át az amerikai ruhaipart; az ország jelenleg százmilliárd dollárnyi ruhát és más varrott árut importál más országokból, elsősorban Vietnamból és Kínából.

A DARPA projektjének célja, hogy olyan létesítményeket hozzanak létre, amelyek emberi beavatkozás nélkül tudnának termelni. Június 5-én a DARPA bejelentette, hogy a projekthez kapcsolódó közbeszerzési pályázatot a Georgia Tech egyik leányvállalata, a Softwear Automation nyerte, akik 1,25 millió dollárt kapnak az ötletük megvalósítására. A vállalat úgy véli, hogy az automatizált szabás-varrás lehetővé tenné az előállítási költség minimalizálását; a gépi munka még a távol-keleti munkaerőnél is olcsóbb lenne.

A Softwear állítólag számos partnerrel együttműködve dolgozik azon, hogy a munkaerő-központú iparágból tőkeközpontú ipart faragjanak. A cég által fejlesztett berendezés egyelőre még csak a koncepciós fázisnál tart, így nyilván eltart egy darabig, mire tömegesen alkalmazható lesz. Az eszköz, legalábbis papíron, mindenesetre nyomon tudja követni az egyes munkafolyamatokat; a beépített kamerával a szövethez használt fonalak számát, valamint a varrás irányát és ütemét is meg tudja határozni.

Steve Dickerson, a vállalat vezérigazgatója a közleményében aggodalmának adott hangot, amiért a varróüzemek és a textilipar szinte teljesen eltűnt az Egyesült Államokból. A vezérigazgató és a kutatócsoport tagjai már jó ideje foglalkoznak a robotikus szabászattal, és remélik, hogy a kutatásaik technológiai áttörést hozhat az ipar számára.

Rovatok