Index Vakbarát Hírportál

Linux vezérelheti az amerikai drónokat

2012. június 12., kedd 11:56

Sokan hiszik azt, hogy a hatalmas költségvetésű szervezetek – például az Egyesült Államok hadserege vagy űrkutatási központja – saját technológiai megoldásokat alkalmaznak. Pedig az alrendszerek működtetésére ezek a szervezetek is gyakran használnak fel kereskedelmi megoldásokat. Az amerikai haditengerészet például számos helyen alkalmazza a Microsoft termékeit. Mivel a Microsoft az USA egyik megbecsült informatikai vállalata, nem meglepő, hogy a hadiipar beszállítóiként is dolgoznak. A haditengerészet azonban nemrég úgy döntött, hogy egyes rendszereiket a nyílt forrású Linux egy változatára cserélik.

A Register által idézett szerződés szerint a haditengerészet egyik marylandi támaszpontján – ahol már korábban is több mint ötmillió dollárt költöttek az átállásra – a Raytheon beszállító közel 28 millió dolláros megbízást kapott a drónokat irányító szoftverének szállítására és telepítésére. A kis hatótávolságú gépek elsősorban felderítő feladatokat látnak el a karibi térségben, főként a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben, de az alapgépekre kisebb rakéták is szerelhetők.

A hír érdekességét az a feltételezés adja, hogy az Egyesült Államok hadserege azért döntött a fokozatos Linux-átállás mellett, mert a vezetés megrémülhetett attól a tavalyi incidenstől, amikor a titkos és különleges célú bevetéseket végrehajtó drónok Windows-alapú rendszerét egy komoly gondokat okozó vírustámadás érte. Bár az eset nem befolyásolta a közvetlen irányítást, mégis sok problémát okozott a mérnököknek.

Rovatok