Index Vakbarát Hírportál

Könnyen perelhetők lehetnek a brit trollok

2012. június 13., szerda 16:55

A brit igazságügyi miniszter törvénymódosítási javaslatának elsődleges célja az lenne, hogy gyorsabban és olcsóbban indíthassanak eljárást a trollok ellen. A weboldalak üzemeltetőit ez a lépés viszont számukra kellemetlen helyzetbe hozná: nekik kéne eljátszaniuk a békítő szerepét, sikertelenség esetén pedig ki kellene adniuk a felhasználóik adatait.

Nagy visszhangot váltott ki az Egyesült Királyságban az a hír, hogy egy, az áldozatok védelmére hivatkozó törvényjavaslat szerint a jövőben a weboldalak üzemeltetőinek kötelességük lenne kiadni azoknak a személyi adatait, akik a fórumokon trollkodnak, vagyis hozzászólásaikban másokat sértegetnek, illetve rágalmaznak. A javaslat célja az, hogy a megsértettek számára egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá tegyék az elégtételhez vezető utat.

A rendelkezéssel módosítani lehetne a rágalmazásról szóló törvényt. Kenneth Clark, a brit igazságügyi miniszter szerint ezzel elérhető lenne, hogy az interneten elharapózott rosszindulatú pletykákkal, rágalmazásokkal és sértésekkel szemben a sértettek könnyebben tudjanak fellépni.

A Reuters tudósítója megjegyezte, hogy bár miniszter indoklása inkább a magánszemélyek becsületének védelmét emeli ki, valószínű, hogy a javaslat mögött inkább vállalatok állhatnak. Az utóbbi időben egyre több cég elégelte meg, hogy a megítélésüket az interneten keringő pletykák befolyásolják, egy-egy híresztelés hatása pedig néha a tőzsdei árfolyamon is meglátszik. A cégek gyakran pert indítanak, ám az eljárásokat lassítja, hogy a megvádolt rágalmazó adatainak megszerzése időigényes folyamat. Ehhez be kell nyújtani a panaszt, melyet aztán a bíróság megvizsgál, majd megalapozottnak tűnő gyanú esetén elrendelik, hogy a weboldal üzemeltetője adja ki az illető személyes adatait.

Békebíró lenne az üzemeltetőkből

A javaslat szerint a jövőben a weboldal üzemeltetőjének jogi státuszát átminősítenék, és az operátort közvetítőnek tekintenék, aki megpróbálhatja megoldani a panaszos és a bepanaszolt közötti konfliktust. Ha ez nem sikerül, akkor az üzemeltető pozíciójából fakadóan köteles lenne átadni a kommentelő nála lévő adatait a panaszosnak, hogy az megindíthassa a szükséges jogi eljárást. Ezzel párhuzamosan a weboldal így magát is megvédené a további perektől.

Habár Nagy-Britanniában hírhedten szigorú törvények büntetik a becsületsértést és rágalmazást, az szinte biztosra vehető, hogy a javaslatot jelentős társadalmi vita fogja követni, mivel a változtatás számos más alapjogot is érintene.

Rovatok