Index Vakbarát Hírportál

Sportközvetítés 3D-ben a kiválasztottaknak

2012. június 13., szerda 15:56

Az új Panasonic-tévékkel 3D-ben nézhetjük a sportközvetítéseket, idén például a Roland Garrost és az olimpiát – ezzel csábítottak el egy technikai bemutatóra, a Roland Garrosra. Ahol aztán kiderült, hogy nem eszik olyan forrón a háromdimenziós kását: tényleg lesznek 3D közvetítések, de csak néhány országban, külön előfizetésért.

A Panasonic bemutatója az új Viera televízió-sorozat prezentációjával kezdődött, annak funkcióival, élesebb képernyőjével, jobb hangzásával, gyorsabb böngészőjével és mindenféle új szolgáltatásával. Talán a legfőbb újdonság az előzőekhez képest, hogy összekapcsolják a tévét a családban lévő kütyükkel, tabletekkel, laptopokkal, okostelefonokkal és közösségivé próbálják tenni a tévézést. A felmérések ugyanis azt mutatják, hogy egyre többen használnak tévézés közben második képernyőt: böngésznek, csetelnek, twittereznek, facebookoznak.

Közösségi tévézés

A Panasonic megoldásának a lényege, hogy ezt közösségivé tegye, vagyis ha böngészés közben a felhasználó talál valami érdekeset, egy mozdulattal a tévére tudja küldeni a tartalmat, hogy a család többi tagja is lássa a videót, képet vagy weblapot – más kérdés, hogy ha ezt a film legizgalmasabb jeleneténél teszi, hogyan fogadják a családtagok. A bemutató előtt többször előfordult, hogy az egyik Panasoinc-alkalmazott éppen megpróbált beállítani valamit a tévén, a másik rádobott egy videót, így kezdhették elölről a beállításokat.

A felküldés egy mozdulattal történik, csak felfelé kell húzni az ujjunkat a tablet kijelzőjén. Ez a gyakorlatban is úgy működött, ahogy elképzelték, a Panasonic technikai product managere annyira izgatott volt, hogy még a tájékoztató előtt ellőtte a legérdekesebb fejlesztést és kipróbálhattuk a böngészők tévére lövését.

A böngésző amúgy kritikus pontja az internetes tévék elterjedésének, hiszen eddig is voltak böngészős televíziók, a gyakorlatban azonban annyira nehézkes és lassú tévén netezni, hogy nagyon kevesen voltak elég kitartóak ahhoz, hogy erre rászokjanak. Az új tévékben állítólag nagyon gyors a böngésző és ezt a bemutatón persze tényleg így tűnt, de azért kíváncsiak leszünk, a gyakorlatban hogyan működik majd. Fontos jellemzője a böngészőnek, hogy multifunkciós, vagyis több alkalmazást és ablakot lehet futtatni egyszerre.

A közösségi élményt úgy próbálják fokozni, hogy tévénézés közben lehet Skype-on videotelefonálni. A Panasonic elképzelései szerint az emberek úgy néznek meccset, hogy ülnek a tévé előtt, felhívják a barátaikat Skype-on, és egyszerre nézik a focit és a barátaik arcát megosztott képernyőben. Kérdés, 2012-ben vajon hányan nézik így a sporteseményeket.

Sport a kiválasztottaknak

A bemutató második felére értünk el a sportközvetítéshez. A Panasonic három évvel ezelőtt kezdte el a tárgyalásokat a francia teniszszövetséggel, hogy megszerezzék a 3D közvetítés jogait. Emellett az Eurosport csatornával állapodtak meg, ők veszik fel a mérkőzéseket és továbbítják műholdakon keresztül Európába. Ugyanilyen tárgyalások folytak párhuzamosan a Nemzetközi Olimpiai Szövetséggel, így az olimpiát is közvetítik 3D-ben. Külön 3D kamerákkal vesznek fel minden mérkőzést, majd a stúdióban állítják össze egységes egésszé a hangot, valamint a bal és jobb oldali kamera képeit.

Jelenleg 14 országban érhető el az Eurosport megfelelő 3D lejátszója a Viera tévéken (ezekre lehet letölteni az alkalmazást), a Roland Garrosnál például nemcsak a hivatalos tévéközvetítést lehet nézni, hanem hét további pályát is, akár egyszerre. A bemutatón a technika majdnem közbeszólt, amikor demonstrálni akarták az Eurosport Playert, az összes Panasonic-marketinges belesápadt, amikor negyedszerre sem sikerült elindítani az alkalmazást. Végül elindult, de sokat nem láthattunk így sem, egy pályán játszottak éppen, emellett nézhettünk két üres pályát is.

Az alkalmazás előfizetéssel működik, országonként változik a közvetítés joga, így hiába van méregdrága tévénk, ha az adott országban a szolgáltatónak nincs megállapodása a Panasonickal és az Eurosporttal. Meglepő módon éppen Franciaországban nem lehet 3D-ben sportot nézni, mert csak az Orange közvetítheti a Roland Garrost, velük azonban nem sikerült megállapodni, így vpn-kapcsolaton keresztül hozták a jelet a sajtószobába, hogy a bemutatón élőben is láthassuk a technológiát. A 3D adás egyébként nem interneten érkezik a tévére, kábelen jön a jel szolgáltatón keresztül.

Az Eurosport Player tévén tehát nem, de online elérhető majdnem mindenhol, előfizetés után számítógépen, laptopon is nézhető az összes szolgáltatással együtt. Havonta 5-6 euróért lehet előfizetni, de ha valaki vesz egy okostévét (egyelőre csak a Viera kompatibilis a rendszerrel) néhány százezer forintért, egy hónapig ingyen nézheti a sportközvetítéseket.

Itthon nem elérhető

A bemutató után kisebb csalódás ért, amikor kiderült, hogy Magyarországon még nem elérhető a Panasonic-féle a 3D közvetítés (ekkor ugyanis még nem lehetett tudni, hogy hamarosan indul Magyarországon az m3D nevű, más technológiát használó csatorna), és azt sem tudják megmondani, hogy mikor nézhetjük így a sportközvetítéseket. Az olimpiáig a Panasonic és az Eurosport valószínűleg nem fog megállapodni további szolgáltatókkal és a közvetítési jogok birtokosaival – az is nehezíti a folyamatot, hogy a közvetítések joga miatt minden egyes országban külön kell megegyezni a közvetítések jogait birtokló csatornával.

Ennél a pontnál megijedtem, hogy elmarad a 3D demonstráció, de kiderült, hogy a bevezető mérkőzéseket nem közvetítik, csak a fő meccseket. Életemben először voltam élőben teniszmérkőzésen és életemben először néztem sportot 3D-ben. Filmet láttam már moziban is, tévében is, de a sportot kerültem, pedig az összes marketinges ezt emeli ki, amikor a 3D tévékről beszél. A pályán éppen Cibulkova és Stosur játszott az elődöntőbe kerülésért, és először a tévén néztem bele a mérkőzésbe. Elsőre lenyűgözött, tényleg ott pattogott a labda, ráadásul az egyik labdaszerő váratlanul a kamera elé futott, emiatt olyan élményem volt, mintha rám akarna ugrani. Aztán néhány perc után zavaróvá kezdett válni a kép vibrálása – akárhányszor nézek 3D-t, mindegy melyik gyártótól, mindig előjön ez a vibrálás.

A szemüveg nagyon könnyű, sokkal könnyebb, mint az előző generációk – a gyártók már erre törekednek egy ideje, mert a korábbi 3D tévéknél ez volt az egyik legnagyobb ellenérv, hogy kényelmetlen a nehéz szemüveg. Ennek ellenére egy idő után kellemetlenné kezd válni, hogy valami van a fejemen, hozzáteszem, nem vagyok szemüveges, biztos ezért idegen szemüvegben tévézni, de sokan vagyunk ezzel így.

Egy film hosszúságát azért kibírom, így egy teniszmeccset is végig tudnék nézni. Egy egésznapos olimpiai közvetítés azért próbára tenne. De Magyarországon egyelőre ha akarnám se tudnék 3D közvetítéseket nézni – gondoltam akkor, de hazaérve fogadott a hír, hogy az MTV a Samsunggal indít egy 3D csatornát, amelyen nézhető például a filmek és koncertek mellett a labdarúgó-Eb döntője és az olimpia is. Ötven napig, augusztus 13-ig lesz a tesztadás, ezzel egy 12 tagból álló elitklubba csatalkozik Magyarország, ennyi országban lesz elérhető a Samsung-féle közvetítés. A cégek felől tehát nagyon is látható az érdeklődés, kérdés, lesz-e elég tévénéző a technológiákhoz.

Rovatok