Index Vakbarát Hírportál

Javíthatatlan a világ legjobb laptopja

2012. június 14., csütörtök 16:27

A hétfőn bemutatott új Macbook Pro igazi mérnöki csoda: az Apple páratlan számítási teljesítményt préselt kis helyre. A gép bővítését és javítását azonban épp ez a kialakítás teszi lehetetlenné: a gép meghibásodásait a formatervezés és az egyedi megoldások miatt nem lehet kijavítani.

A csodaszép és igen drága új Macbook Pro a nemcsak a világ legerősebb, de a legvékonyabb laptopja is, így nem meglepő, hogy az ára is magas lesz. A célcsoport számára ez valószínűleg nem jelentene problémát, azt viszont a kevésbé árérzékenyek is zokon vehetik, hogy a gépet sérülés esetén lehetetlen megjavítani.

Ennek elsősorban a gép egyedi kialakítása az oka. Az Apple mérnökei alaposan megszenvedtek vele, hogy a gép keskeny házába bezsúfolják a nagy teljesítményű alkatrészeket; éppen ezért nem is hagyományos, kereskedelmi forgalomban is kapható eszközöket használtak fel, hanem egyedi megoldásokhoz folyamodtak. A memóriamodulok például az alaplaphoz vannak forrasztva, és a merevlemez is egyedi tervezésű, így a csere vagy a bővítés nehezen elképzelhető.

Az Ifixit internetes oldal a gép vizsgálata során rámutatott, hogy az új Macbook Pro a legkevésbé javítható eszköz, amivel valaha találkoztak. Ahhoz, hogy a 2,3 gigaherzes Intel Core i7 processzor, az akkumulátor és a hatalmas felbontású, de ultravékony, 15,4 hüvelykes retina kijelző beleférjen a mindössze 0,71 hüvelyk vastag alumínium házba, az Apple-nek sok helyen kellett ragasztót, és más, sajátos technikákat használnia. Ezek azonban lehetetlenné teszik, hogy a gépet sérülés esetén javítani lehessen.

Javítás nincs, csak csere

Ugyanez a helyzet a laptop bővítésére irányuló kísérletekkel is. Az alaplaphoz forrasztott memóriamodulok mennyisége nem bővíthető, az SSD meghajtó egyedi kialakítású, vagyis nem cserélhető ki más, kereskedelmi forgalomban kapható háttértárolókra, és a vékony lítium-polimer akkumulátort sem lehet sérülés nélkül eltávolítani.

További problémát jelent, hogy a Retina fantázianevű kijelzőt közvetlenül a gépház alumínium keretébe építették. Az Apple-nek emiatt nem kellett külön üveglappal védenie a kijelzőt, így a kép éles és kevésbé tükröződő lesz, ami önmagában pozitív, de azzal jár, hogy ha a képernyő üvege betörik, költséges lesz a javítása; gyakorlatilag az egész gépet ki kell cserélni hozzá.

Az Ifixit a legutóbbi, 2011-ben kiadott Macbook Prót tízből hét pontosnak ítélte a javíthatósági skálán. Az új modell, a világ legerősebb és legvékonyabb laptopja azonban a fentiek miatt csupán a legalacsonyabb, egypontos értékelést zsebelhette be.

Rovatok