Index Vakbarát Hírportál

Microsoft-felhő szállt a közoktatásra

2012. június 14., csütörtök 14:12

A Microsoft Magyarország évente 52 milliárd forint értékű szolgáltatáscsomagot ajánlott fel a magyar oktatásnak, ingyen – jelentette be Papp István, a társaság ügyvezető igazgatója. A felhőalapú, azaz böngészőben futó megoldáscsomagot az általános iskoláktól az egyetemekig minden tanuló használhatja majd.

A szoftvercég az Office 365 oktatási változatának második szintű csomagját kínálta fel, ami Exchange levelezőt, és iskoláknak szánt Sharepoint szervert tartalmaz, azaz a tanárok és a diákok tárolási környezetet, csoportmunka lehetőséget és házifeladat-környezetet is kapnak. Emellett lehetőségük lesz multimédiás anyagok sugárzására és videokonferenciára is.

Az Office 365-ben ezen kívül még az Office Web Apps applikációk találhatók meg, azaz a böngészőben lehet alapszinten szöveget, táblázatot és prezentációkat szerkeszteni. Papp István arra is felhívta a figyelmet, hogy a csomag bővíthető. Éppen ezért éri meg a Microsoftnak ingyen felajánlani a webes szolgáltatást: a harmadik szintű csomaghoz már az Office 2010 Professional Plus szoftvercsomag is jár. A hivatalos árlista szerint ez a csomag felhasználónként havonta 14 dollárba (diákoknak 2 dollárba) kerül.

Az még nem derült ki, hogy az iskolák milyen forrásokat kapnak – ha egyáltalán kapnak – az államtól a komolyabb szintű csomagok használatához. Az alapcsomag elegendő az egyszerűbb feladatok elvégzéséhez, de aki mélyebb számítástechnikai ismereteket akar szerezni, az Office több eszközéhez akar hozzáférni, annak érdemes előfizetnie a teljes szoftverre.

Lehetőség a riválisoknak?

A sajtótájékoztatón többen is azt kérdezték, hogy mi lesz így a nyílt forráskódú tervekkel, hiszen korábban a szabad szoftverek támogatása mellett állt ki a kormány. Lázár János kitérő választ adott, és inkább arra hívta fel a figyelmet, hogy más is követheti a Microsoft példáját hasonló felajánlással.

Az egyik nyílt forráskódú rivális a Sulix, aminek június végén érkezik meg a legújabb szerver változata. A Microsoft ajánlata és a fizetős Sulix funkciói között sok az átfedés, de az utóbbinak számos olyan összetevője van, ami kimondottan a hazai iskolák igényeire van szabva. Például fut rajta a népszerű Mayor elektronikus napló, amely az órarendet szinkronizálni tudja a tanárok naptáraival, emellett vannak benne csoportmunkát segítő eszközök, hardver és szoftver leltározó.

A Sulixnak akár jó lehetőség is lehet a Microsoft ajánlata, mert a gépeken szükség van valamilyen operációs rendszerre, és az Office 365 böngészőben fut – Windowson, Linuxon és Macen egyaránt. A Sulix előnye lehet, hogy régebbi gépeken is fut, mert nem úgy nő a gépigénye, mint a fogyasztói használatra szánt operációs rendszereké, és komoly felügyeleti megoldásokat is tartalmaz. A tanárok például a központi gépen tudják figyelni, hogy mi látható a diákok monitorán, bár a Szerb Antal Gimnáziumban tett látogatásomon éppen az derült ki, hogy jobb odamenni a diákhoz, ha valami problémája van a kiosztott feladattal.

Egyelőre kérdéses, hogy az iskolák mit lépnek a Microsoft felajánlására. Kétségtelen, hogy az online környezet bizonyos terheket levesz a vállukról, mert nem nekik kell az irodai szoftverek karbantartásával, telepítésével foglalkozniuk. Ugyanakkor emiatt nem csökken jelentősen az iskolai rendszergazdák feladata, mert a hardvert, az operációs rendszer frissítéseit, és a szakkörökön használt speciális programokat (adatbáziskezelőket, programozási környezetet) ezután is menedzselnie kell valakinek.

Nem tudni, hogy mi lesz az iskolák által használt Windows operációs rendszerek sorsa. Legfrissebb információnk az, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Microsoft ugyan megállapodást kötött egymással a Tisztaszoftver program folytatásról, de egyelőre február óta nem írták alá a konkrét szerződést.

A Microsoft világszerte tarol

A Microsoft egy 2010-es kiállításon jelentette be, hogy a korábbi Live@edu program folytatásaként az új Office 365 online irodai programcsomagnak is elkészíti az oktatói változatát. Azóta sok országban átálltak az iskolák erre a rendszerre, és nehéz nyomon követni a felhasználók számát.

Áprilisban még csupán 22 millió felhasználója volt a Live@edu szolgáltatásnak, miután a Microsoft aláírt egy óriási megállapodást Indiában, amivel tízezer műszaki főiskolájában 7 millió felhasználót szerzett.

Májusban azonban újabb bővítés volt, a vállalat 3 évre szóló megállapodást kötött egy brüsszeli központú katolikus oktatási szervezettel (OIEC), ami nagyjából 4,5 millióval növelte a felhasználói bázist. A Microsoft szerint ez a szerződés akár 102 ország 210 ezer katolikus iskolájának 43 millió tanulójára is kiterjeszthető lesz. Ha a magyarországi bejelentést is számoljuk, akkor már 30 milliónál járhat a program felhasználóinak száma.

Rovatok