Index Vakbarát Hírportál

15 év börtön egy Skype-hívásért

2012. június 15., péntek 12:56

Életbe lépett Etiópiában az új telekommunikációs törvény, ami a világon egyedülálló módon szabályozza az internet használatát. A törvény bűncselekménynek minősíti a VoIP-alapú telefonszolgáltatásokat, arra hivatkozva, hogy azok nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, mivel nem lehet lehallgatni őket. Már egyetlen félperces Skype-hívás is büntethető lesz, a maximális büntetés 15 év börtön és mellé súlyos pénzbírság.

Az országban gyakorlatilag csak az állami telekommunikációs cég, az Ethio Teleco szolgáltatásai maradnak legálisak. A törvény felhatalmazást ad arra is, hogy a hang- és videós kommunikáció mellett bármikor betiltsák az emailt, a csetelést, a közösségi oldalakat, és bármilyen szolgáltatást, amivel valós időben kommunikálhatnak a felhasználók.

A szabályozásban az is szerepel, hogy a határon belépőktől elkobozhatják a telefonjaikat, illetve online kommunikációra alkalmas eszközeiket, és a postai csomagokat is átkutathatják ilyesmik után. A Reporters Without Borders szervezet jelentése szerint Etiópiában az internetet nagyon erősen cenzúrázzák, legutóbb az anonim adatforgalmat lehetővé tevő TOR hálózat elérését blokkolta az állami szolgáltató.

Rovatok