Index Vakbarát Hírportál

Kicsit eltévedt az Apple térképe

2012. június 15., péntek 14:00

Még a legmegátalkodottabb Apple-rajongók köreiben is kétkedés fogadta a hírt, hogy a cég az iOS6 operációs rendszerben a Google térképszolgáltatását egy saját, frissen kifejlesztett megoldásra cseréli. A fejlesztők számára elérhetővé tett bétaverzió azonban nem csak azt mutatta meg, hogy az új térkép a réginél jóval kevesebb információt ad, és hiányoznak benne a Google-nél rég megszokott szolgáltatások, de vicces hibákkal ad muníciót az ellendrukkereknek.

Az például egy béta állapotú, a hivatalos megjelenéstől hónapokra levő térképtől is elég meghökkentő húzás, hogy összekeveri az óceánokat. Az Indiai-óceánt például Grönland északi részére teszi, míg a valódi helyén a Jeges-tenger feliratát olvashatjuk. Afrika kellős közepén a Csendes-óceán északi régióját jelzi a térkép, míg Dél-Afrika alatt, a Jóreménység fokától délre az Észak-Atlanti-Óceán felirat vár.

További meredek hibák is előfordulnak a térképhez kapcsolódó szolgáltatásban, egy szemfüles blogger például azt vette észre, hogy az útvonaltervező egy kereszteződésben a felüljáróról a korláton keresztül az egy emelettel lejjebbi autópályára kanyarodást javasolta. Ez azért különösen tréfás, mert az ominózus helyszín Cupertinóban, az Apple otthonában található, a cég főhadiszállásához egészen közel, vagyis azok az Apple-teszterek, akik ezt nem vették észre a szoftverben, az ablakon át pont rálátnak a kereszteződésre.

Az Apple egyébként az autós gps-készülékekben utazó TomTom cégtől vásárolja a térképadatbázist, ezért is meglepő, hogy ilyen hibák kerültek a bétaverzióba. Különösen attól a cégtől, aminek a gondosan felépített reputációjához az is hozzátartozik, hogy hibamentes, a felhasználó kényelmét a végletekig kiszolgáló termékeket ad ki a kezéből.

Rovatok