Index Vakbarát Hírportál

Minden idők leggyengédebb fejőgépe

2012. június 15., péntek 16:03

Egy japán vécédeszka aprólékosságát és gondosságát kínálja a tehenek és gazdáik számára a MIone automata fejőgép, amely gyorsan és minden eddiginél hatékonyabban szivattyúzza ki a tejet a tehenek tőgyéből. A rendszert tervező GEA Farm Technologies fejlesztése az intelligens fejés elvét ülteti a gyakorlatba, miközben egyszerre huszonnégy tehenet is képes megfejni.

A tejelő tehén automata kapukon áthaladva tart a fejőállomás felé. Ilyenkor egy elektronikus gallér segít az állatok azonosításában és terelésében, amelynek köszönhetően nem fordulhat elő, hogy túlfejik a teheneket. A kapukon át a tehenek egyenesen a fejőállomásra jutnak. A belépést követően a rendszer némi takarmányt ad az állatoknak, hogy azok rövid ideig nyugalomban maradjanak, amíg a fejőgép kelyhei csatlakoznak a tőgyekhez. A kelyheket tartó karokat 3D kamerákkal szerelték fel, és valós időben befutó adatok alapján pozicionálnak, így a kelyhek akkor is csatlakozni tudnak a tőgyhöz, ha az állatok közben elmozdulnának.

A hivatalos honlap tanúsága szerint az új eljárással folyamatosan figyelemmel tartható a tőgy és a kelyhek illeszkedése, szükség esetén pedig azonnal megtörténik a korrekció. Az eljárás állítólag különösen jól alkalmazható, ha idegesebb állatokról van szó, ráadásul a fejőgép üzemeltetése kevesebb karbantartást és szervizelést igényel, mint a többi automatizált fejőgép.

Miután a fejőkelyhek csatlakoztak a tehenek tőgyéhez, a tisztítóprogram gyorsan megmossa és szárazra törli azokat. A sterilizált tőgyekből a gép csak ezután kezdi kiszivattyúzni a tejet, majd, miután leszívta a kellő mennyiséget, az automata robotkar továbbítja a kelyheket a következő állathoz. A tehenek ezután visszakerülnek a mezőre legelni, majd a következő fejés alkalmával az egész folyamat elölről kezdődik.

Rovatok