Index Vakbarát Hírportál

Politikusok hallgattatták el a kilencéves bloggert

2012. június 15., péntek 17:40

Egy kilencéves kislánynak feltűnt, milyen szegényes az a táplálék, amit az iskolai menzában kapnak, ezért úgy döntött, blogot indít a témáról. Nem csinált semmi különöset: lefényképezte az éppen aktuális adagot, és némi kommentárral feltöltötte a Never Second nevű blogjára. A nyugat-skóciai Martha Payne dokumentálta az ebédeket, amelyeket az általános iskolájában adtak.

Payne, akinek anyja orvos, apja pedig mezőgazdasággal foglalkozik, május elején kezdett blogolni, és elég hamar felkapta az internet. Mostanra már 2 millióan látogatták meg az oldalát, írt róla aTime magazin, a Telegraph, a Daily Mail, számos gasztroblog, sőt a híres tévés szakács, Jamie Oliver is támogatja kezdeményezését, aki egész sorozatot szentelt az iskolai étkezés reformjának.

Megtiltották

Június 14-én Martha, aki Veg becenéven ír a blogban, írt egy bejegyzést, arról, hogy bezárja blogját, mivel megtiltották neki, hogy képeket készítsen az iskolában. „Reggel matekon az osztályfőnököm kivitt az óráról az irodájába. Megmondták, hogy nem készíthetek több képet az iskolai ebédjeimről egy mai újságcikk miatt. Én csak a blogomat írom, nem pedig újságokat, és szomorú vagyok, hogy többé nem készíthetek képeket.  Hiányozni fog az iskolai étkezések megosztása és értékelése, és hiányozni fognak a nekem küldött ételek fótói is” – írja a lány.

Valamivel később apja, Dave is megjegyzést fűzött a bejegyzéshez, melyben elmondja, hogy a lánya iskolája eddig támogatta a kezdeményezést és ezt köszöni. Kiderült, hogy a régió tanácsának döntéséről van szó.

Másokon segített

„Mindannyian egyetértünk abban, mekkora monumentális hülyeség ez, ugye?” – teszi fel a kérdést a Gizmodo. Itt egy gyerek, akit annyira érdekelt a gyerekek étkeztetése, hogy nemcsak a saját iskolában változtatta meg a felszolgált ételeket mindössze két hét alatt, de más gyerekek érdeklődését is felkeltette, szerte a világon. A blog működésének hét hete alatt képeket kapott az iskolai ételekről NémetországbólJapánból, Finnországbóaz USA-ból, és Spanyolországból.

Amikor Martha észrevette, hogy nagyon sokan figyelnek rá, úgy döntött, kihasználja a lehetőséget. Megkérte követőit, hogy adakozzanak a Mary Mealsnek, amely az afrikai gyerekeknek biztosít élelmet. Ő kezdte az adományozást 50 fonttal (18 ezer forint), amit egy magazintól kapott a képeiért.  Mára követőinek köszönhetően a cikk írásának pillanatában már 21 ezer fontot (7,7 millió forintot) gyűjtöttek össze.

A kislány cenzúrázása hatalmas felháborodást váltott ki az internetezők között. A rengeteg médiamegjelenés, és a blogot támogató Twitter-hadjáratnak köszönhetően  a hatóságok megadták magukat, és feloldották a tiltást.

Rovatok