Index Vakbarát Hírportál

Jövőre jön az új Xbox és a Kinect 2

2012. június 16., szombat 13:36

A Microsoft még nem árulta el, hogy mikor dobja piacra az Xbox játékkonzol következő verzióját, de minden jel arra utal, hogy ez 2013-ban megtörténik. Erre utal egy most kiszivárgott, 56 oldalas dokumentum is, ami valószínűleg 2010 augusztusában készült és egészen részletesen bemutatja a Microsoft útitervét egészen 2015-ig. A letölthető prezentációban még jövőbeni tervként szerepel a Metro stílusú kezelőfelület és a tévés alkalmazások, amelyek azóta megjelentek a konzolon.

Bika gép lesz az új konzol, amit az egyszerűség kedvéért nevezzünk Xbox 720-nak. Két évvel ezelőtt a Microsoft mérnökei még nem döntötték el, hogy 6 vagy inkább 8 processzormag futtassa a játékokat, és hogy azok ARM vagy x86 architektúrájúak legyenek. Azt viszont leszögezték, hogy mindegyik mag 2 gigahertzes lesz és 4 gigabájt RAM lesz a gépben. Mivel a Microsoft mindig is ügyelt a kompatibilitásra (feltéve, hogy a saját termékeiről van szó), az Xbox 360 jelenlegi PowerPC processzorát is beleépítik az új gépbe. Ez ugyanis lehetővé teszi a mostani játékok futtatását. A grafikus csip 1 gigabájtos memóriát kap, ami kell is a 3d kimenet és a dupla 1080p lejátszás támogatásához.

Magát a rendszert egy szerényebb teljesítményű processzor futtatja majd, amivel csökkenthető a konzol energiafogyasztása. Az új Xbox folyamatosan kapcsolódik majd az internethez is, valószínűleg alvó módban is képes tartalmak letöltésére. Jó is lenne, ha nem a játék elindításakor kellene telepíteni a frissítéseket.

A Kinect szenzornak javítják a hangfelismerőjét, a kameráját, és egyszerre négy játékost nyomon tud követni. A dokumentumból az derül ki, hogy egyszerre két Kinectet is ráköthetünk majd a konzolra, és a hardcore játékosok által kedvelt kézi kontrollerek nem tűnnek el. Lesz azonban még egy új, eddig ismeretlen vezérlő, ami nagyon hasonlít a Goolge-féle Project Glass szemüveghez. A Microsoft által Fortaleza kódnéven emlegetett Kinect-szemüveg a térben is el tudja helyezni a játék bizonyos elemeit.

Az újítások nem egyszerre jelennek meg, a szemüveget például csak 2014-ben akarják piacra dobni. A Microsoftnak bőven van ideje, mert az Xbox 720-nak tízéves életciklust szán, és abban bízik, hogy az új konzolból százmilliót elad.

Rovatok