Index Vakbarát Hírportál

Unatkozik? Vásároljon rakétahajtóművet!

2012. június 18., hétfő 16:43

Érdekes hirdetésre bukkantunk a Vatera hatástalanított haditechnikai eszközöket hirdető aloldalán: valaki egy légvédelmi rakéta hajtóművét ajánlja megvételre. A fix ár nélküli licit szövege szerint a hatástalanított szerkezet a légvédelmi rakéta második fokozatának folyékony hajtóanyagú hajtóműve.

A Vatera szigorú szabályzata miatt egyelőre nem tudtuk felvenni a kapcsolatot a songoku fedőnevű eladóval, akinek egyébként hatástalanított, illetve gáz-riasztó rendszerűvé átalakított kézifegyverek is szerepelnek a termékei között. A Volhov-hajtómű értékét a licit nyertese adja majd meg, az eladó csak annyit ír, hogy nem ócskavasáron szeretne túladni a szerkezeten.

Az SZ-75M Volhov az 1950-es években kifejlesztett SZ-75 Dvina nagy hatómagasságú légvédelmi rakétarendszer korszerűsített változata (Dvinával lőtték le Francis Gary Powers U-2-es kémrepülőjét 1960-ban a Szovjetunió felett). Volhovokkal oldották meg 1977 és 1988 között Budapest légterének védelmét, összesen hat kilövőállást telepítettek a főváros köré: Szentendrén, Pilisszentkereszten, Zsámbékon, Etyeken, Ócsán és Fóton várta a parancsot egy-egy rakéta.

A Vaterára kikerült hajtóművel kapcsolatban több szervezetnél is érdeklődtünk, hiszen elsőre nem tűnik valószerűnek, hogy valaki hatástalanított rakétahajtóművet áruljon, a magyar fegyverhatástalanítási szabályozások ugyanis kiugróan szigorúak. Nem is könnyű olyan céget találni, aki ilyesmivel foglalkozik, a kézifegyverek tekintetében illetékes Polgári Kézilőfegyver és Lőszervizsgáló Kft például nem foglalkozik légvédelmi rakétahajtóművek hatástalanításával.

Egy név nélkül nyilatkozó szakértő ugyanakkor kérdésünkre elmondta, hogy a NATO-kódjelrendszerben SA–2-esként szereplő rakétának nincs olyan alkatrésze, ami ma még hadititoknak minősülne, illetve a hajtómű tulajdonképpen nem hadianyag, az érzékeny szerkezetet pedig jóval könnyebb működésképtelen állapotba hozni, mint egy kézifegyvert. Ettől függetlenül érdekes jogi kérdés, hogy mennyire legális ilyesmit árulni az interneten. Az üggyel kapcsolatban megkerestük a leginkább illetékesnek tűnő Honvédelmi Minisztériumot is, akik későbbre ígértek tájékoztatást.

Rovatok