Index Vakbarát Hírportál

Meleg vizes szuperszámítógép az IBM-től

2012. június 19., kedd 13:28

Az IBM hétfőn bejelentette, hogy a müncheni Leibniz Szuper-számítástechnikai Központtal együttműködésben megjelentették az első, kereskedelmi forgalomban is kapható meleg vizes hűtésű szuperszámítógépet, az IBM System x iDataPlex Direct Water Cooled dx360 M4 szerverekből összeállított, több mint 150 ezer processzormagot tartalmazó, akár három petaflops sebességre is képes SuperMUC nevű egységet.

A meleg vizes hűtési rendszerének köszönhetően 40 százalékkal kevesebb hűtési energiát igényel, mint egy hasonló teljesítményű léghűtéses számítógép, emellett ezzel a rendszerrel a szén-dioxid-kibocsátás is jelentős mértékben, akár 85 százalékkal csökkenthető.

Az IBM két éve jelentette be az Aquasarnak elnevezett megoldást, amelyet akkor a svájci Szövetségi Technológiai Intézetben (ETH) állítottak üzembe. Ebben a rendszerben a nagy hőt termelő hardverelemeket, például a processzorokat és a memóriamodulokat közvetlenül, körülbelül 45 Celsius-fokos vízzel hűtik. A fejlesztők szerint a meleg víz hőelvezetési képessége négyezerszer jobb, mint a levegőé.

Az egyes alkatrészekig elfutó, igen kis méretű vízvezető csövekre épített hűtési technológiát az emberi keringési rendszer inspirálta: ahogy a vér a kapillárisokban elvégzi az oxigéncserét, ugyanezt teszi a meleg víz a hővel ebben a rendszerben. Az elvezetett energiát, a meleg vizet az ilyen számítógépeket használó intézményekben télen fűtésre is fel lehet használni – ez így lesz a müncheni központ összes épületében is, a megoldással előreláthatólag évi egymillió eurót takaríthatnak meg.

Rovatok