Index Vakbarát Hírportál

Gigapixeles képet készít egy fényképező

2012. június 21., csütörtök 19:05

A Duke University tudósai megépítettek egy kísérleti kamerát, amellyel a felhasználó a kép elkészítése után nagyíthat az őt érdeklő részekre. Minden korábbinál nagyobb felbontású, több gigapixel (ezer megapixel) méretű felvételek készítésére alkalmas fényképezőgép prototípusát mutatták be amerikai mérnökök szerdán a Nature című brit tudományos folyóiratban.

A pixel – magyarul képpont – a digitális fénykép felbontásának mértékegysége, egy megapixel egymillió pixelnek felel meg. A gigapixeles gép prototípusa 98 kisgép munkáját hangolja össze. Mindegyik kisgép a látómező egy külön síkjáról kap információkat. Ezeket egy számítógépes processzor egyesíti egyetlen nagyfelbontású felvételbe.

Az új kamera több mint harmincszor annyi képadatot gyűjt be, mint a manapság kereskedelmi forgalomban kapható digitalis gépek. A jelenlegi kamerák tízmilliós pixelszámú képeket tudnak készíteni, a Duke eszköze pedig milliard pixeles képet vagy videófelvételt készít, ami ötször több részletet jelent, mint amit egy tökéletes látással rendelkező ember lát.

Az Aware-2-nek keresztelt gép azonban még elég messze van attól, hogy kereskedelmi felhasználásra is alkalmas legyen. A jelenlegi verziónak nagyon sok hely kell, és hűteni kell a fedélzeti elektronikáját. Ráadásul 45 kilogrammot nyom és körülbelül akkora, mint két mikrohullámú sütő. A kép elkészítése és rögzítése 18 másodpercig tart vele.

A kutatók szerint a gigapixeles fényképezőgépek új nemzedéke öt év múlva kerülhet forgalomba, legalábbis profi felhasználásra, amikorra az elektronikus alkatrészeket lekicsinyítik és hatékonyabbá teszik.A kutatók hangsúlyozták, hogy az optikai alkatrészek a ma még tekintélyes méretű – 75*75*50 centiméteres – készüléknek mindössze 3 százalékát teszik ki, a többi elektronikus alkatrész és processzor.

A 25 milliárd dolláros projektet a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) szponzorálta. Kifejlesztői szerint a gigapixeles fényképezőgép segítségével javítható a repülőterek biztonsága, a katonai felderítés és akár a sportesemények tudósítása is.

Rovatok