Index Vakbarát Hírportál

Életveszélyes a pixelmintás egyenruha

2012. június 27., szerda 07:33

2004-ben az amerikai hadsereg ötmilliárd dollárt költött arra, hogy új típusú, pixelmintás terepszínű egyenruhát tervezzen és gyártson a katonáinak. Mint utólag kiderült, ez katasztrofális következményekkel járt. A Daily beszámolójából kiderül, hogy a katonák panaszkodtak a zöld-szürke mintás egyenruhára. Bár a hadsereg kifejezetten univerzális öltözéknek tervezte a pixelmintás ruhát, a gyakorlatban használhatatlannak bizonyult. A hadsereg jelenleg textilfeldolgozásban jártas technikusokat keres, hogy kevésbé feltűnő terepszínű mintát találjanak.

A megfelelő terepszínű egyenruha kialakítása nem egyszerű feladat. A tervezőknek különböző környezetekben is megfelelő álcázást biztosító árnyalatokat kell használniuk, ami kellően semleges ahhoz, hogy más felszerelésekkel, például testpáncéllal vagy egyéb kiegészítőkkel együtt is használható lehessen. A hadsereg hivatalos közleménye szerint a kiválasztás során több száz számítógépes vizsgálatot is végeznek, a világ különböző pontjain végzett tesztek során pedig változatos helyszíneken teszik próbára az új öltözéket.

A UCF (Universal Camouflage Pattern) néven ismert öltözék alapötlete eredetileg az amerikai tengerészgyalogságtól származik; a ruha tulajdonképpen a MARPAT kódnevű terepruha modernizált kiadása. A tengerészgyalogság ennek ellenére nem a UCF-et, hanem a Coyote Brown kódnevű terepszínt használja. A minta fejlesztésében részt vevő Annabelle Dugas, a Natick textiltechnikusa szerint az illetékesek besétáltak egy Home Depot kereskedésbe, rámutattak a számukra szimpatikus mintára, és ennek alapján rendelték meg az egyenruhát.

Még egy év életveszély

A hadsereg a megrendelés idején nem rendelkezett összeillő egyenruhákkal; kénytelen volt az őserdőbe és a sivatagba tervezett darabokat egyszerre a katonákra adni, ami gyakorlatilag mozgó célponttá tette őket. A MARPAT módosított változata a hadsereg illetékeseinek a divatos, új fazonja miatt tetszett. Mivel azonban a bevetések során használhatatlannak bizonyult, a balsikerű lépés több milliárd dollárba, és valószínűleg számos katona életébe került.

Az új egyenruhák rendszeresítésére akár egy évig is eltarthat; addig az Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonák egy Multicam kódnevű, zöldes árnyalatú egyenruhát fognak hordani. Az kérdéses, hogy a sivatagi környezetben ez a szín milyen hatékonyságú álcázást képes biztosítani.

Rovatok