Index Vakbarát Hírportál

Hitelkártyacsaló hekkerekre csapott le az FBI

2012. június 28., csütörtök 18:32

A lopott hitelkártyaszámok feketepiaca elleni eddigi legsikeresebb akciónak minősítette az FBI azt a 13 országra kiterjedő óriási razziát, aminek keretében 24 hekkert és online bűnözőt tartóztattak le. Az Operation Card Shop (kártyabolt-hadművelet) hosszas előkészítést igényelt: a szövetségi ügynökök beépültek a hitelkártyacsaló hekkerek közé, és egy csali fórumot hoztak létre számukra, ahol kommunikálhatnak egymással, megoszthatják a tapasztalataikat és üzletelhetnek. Az itt két év alatt megszerzett információk vezettek el a hekkerekhez, és szolgáltattak bizonyítékokat ellenük.

A két tucatnyi letartóztatott nem egy nagy online bűnbandában dolgozott, sok szabadúszó, és alkalmanként közös akciókban részt vevő hekker volt köztük. Akadt, aki a kártyaszámokat megszerző billentyűzetfigyelő programok fabrikálásával és terjesztésével foglalkozott, más az ellopott kártyaszámokat terítette a feketepiacon. Az FBI becslései szerint 400 ezer áldozatot kopasztottak meg (illetve ennyi ember kártyacégének a biztosítóját áttételesen, hiszen a bankok jellemzően megtérítik az ellopott kártyákról eltűnt pénzt), a teljes kár, amit okoztak, elérheti a 200 millió dollárt. Az áldozatok között 47 cég, iskola és kormányhivatal is szerepel.

Mivel a lopott kártyaszámokat továbbadták, a hekkereket nemigen lehetett a pénzforgalom alapján lenyomozni. Amikor maguk vettek le pénzt az áldozatok számláiról, azt is óvatosan tették, sima átutalás helyett online rendeltek különféle műszaki cikkeket a kártyaszámokkal, amiket üresen álló lakások címeire kértek kiszállítani, majd ott vették fel vagy ők maguk, vagy ilyen módon fizettek más online bűnözőknek.

A letartóztatott hekkerek közül 11 amerikai (ketten közülük még kiskorúak), a többiek angolok, németek és bosnyákok. Valószínűleg amerikai bíróság fogja tárgyalni az ügyüket, és ítéletet hirdetni.

Rovatok