Index Vakbarát Hírportál

Leáll a franciák saját internete

2012. június 29., péntek 16:28

Szombaton leáll Franciaországban a Minitel, a szolgáltatás, amelyen már tíz évvel a World Wide Web megjelenése előtt milliók bankoltak, foglaltak vonatjegyet, sőt folytattak szexcsevelyt online. Fénykorában, az 1990-es évek végén mintegy 26 millióan használták a rendszert, amely az időjárási előrejelzéstől a ruhavásárláson át a vonatjegyfoglalásig több olyan szolgáltatást tudott, amit a mai modern internet nyújt. A France Télécom azonban sosem tudta külföldön eladni a rendszert.

A Minitellel sok mai technológiát felfedeztünk – mondta Jean-Paul Maury, a France Télécom egykori Minitel-projektigazgatója. A sors iróniája, hogy a Minitel-rajongók az interneten gyászolnak a hétvégén. A Facebook közösségi portálon csoportok szerveződtek a francia hálózat emlékének megőrzésére.

A Minitel, amelyet a France Télécom eredetileg papírspórolás céljából álmodott meg, dobozformájú monitor volt billentyűzettel, és vezetékes telefon segítségével továbbították rajta az információt. A felhasznált technológia, a videoszöveg nem volt újdonság, ismerték például Nagy-Britanniában (Ceefax), az Egyesült Államokban (NAPLPS) és Németországban is (Bildschirmtext).

A 3615-ös hívószámmal elérhető franciaországi hálózat azonban egyedülálló volt a kínált szolgáltatások rendkívül széles körét illetően, valamint azért, mert ingyen adta a terminálokat a felhasználóknak. A legismertebb szolgáltatások egyike volt a Minitel Rose, amelyen a felhasználók néha csillagászati telefonszámlát csináltak szexcsevegéssel.

A France Télécom becslése szerint jelenleg 670 ezer terminál van forgalomban, többnyire gazdák vagy orvosok használják. Az 58 éves Bernard Cointreau háziorvost elszomorítja a maga idején forradalminak számító Minitel leállítása. „A számítógép nem az erősségem, ez a rendszer teljesen megfelelt nekem" – mondja. A készülékek mintegy 90 százalékát a délnyugat-franciaországi Portet-sur-Garonne-ban újrahasznosítják: a műanyag házból lökhárító, a fémből elektronikai alkatrész lesz.

Rovatok