Index Vakbarát Hírportál

A Gmail a világ legnagyobb emailszolgáltatója

2012. július 2., hétfő 17:59

Bár a közhiedelem szerint már évek óta a Gmail a világ legnagyobb emailszolgáltatója, felhasználószámban az évtizedes előnnyel indult vetélytársak, a Microsoft-féle Hotmail, és a főleg Amerikában népszerű Yahoo Mail egészen mostanáig megelőzték a Google levelezőjét. A trónfosztás ideje a Google saját belső statisztikái szerint most jött el, a Gmail 425 millió havi egyedi felhasználóval megelőzte a konkurenciát. Legalábbis valószínűleg, ugyanis a legutóbbi hivatalos adat 2011 nyaráról származik, akkor a rekorder Hotmail 360 millió havi felhasználót regisztrált.

A Gmail növekedése egészen elképesztő, a 2004-es, akkor még szigorúan meghívásos alapon működő indulása után nyolc év kellett hogy az óriási ingyenes tárhellyel, a Google többi szolgáltatásával való összefonódással, és nem utolsósorban a céges felhasználóknak szánt olcsó és megbízható szolgáltatásokkal világelsővé váljon. Már-már mérési hibát sejtet az utolsó fél év növekedési adata: 2012 januárjában még a 350 milliós határ átlépését jelentette be a cég, amihez képest alig fél év alatt még 75 millió felhasználót szereztek.

A Gmail felhasználószámát külső, független mérések egyelőre nem erősítették meg, sőt, a Comscore piacelemző becslései egészen más képet mutatnak az emailszolgáltatók közti harcról. A cég legutóbbi, májusi adatokra alapuló analízise szerint továbbra is a Hotmail a király 325 millió felhasználóval, a Yahoo Mail 298 milliót, a Gmail pedig mindössze 289 milliót szolgál ki. A Gmail saját statisztikája és a külső becslés közti óriási, több mint 100 milliós különbségre magyarázatot ad, hogy a Comscore csak az otthoni és üzleti felhasználókkal foglalkozik, így a számaikban nem szerepelnek például a mobilos vagy netkávézóból, nyilvános gépről történő bejelentkezések.A hírt érdemben egyik cég sem kommentálta, minden fél azt a mérést tekinti mérvadónak, ahol a saját helyezése előkelőbb.

Rovatok