Index Vakbarát Hírportál

Buborék a világ legvékonyabb kijelzője

2012. július 2., hétfő 12:10

Yoichi Ochiai és kollégái a japán Tokiói Egyetemen szappanbuborékból hozták létre a világ legvékonyabb kijelzőjét, amely képes megjeleníteni 3D képet is.

A buborékhártya visszaverődése, illetve átlátszósága szabályozható, a csoport ultrahanghullámokkal tudja megváltoztatni a felületet. Egy projektor révén a textúra vagy a kép működés közben változtatható, több képernyő kombinállásával pedig akár 3D hatás is elérhető. A membránok átlátszóságának változtatásával, és azzal, ha mindegyiken különböző képet jelenítenek meg, holografikus kép is létrehozható.

Mivel a képernyőt olyan kolloidokból hozzák létre, amelyeket nehéz kipukkasztani, tárgyakat is keresztül lehet tolni rajtuk anélkül, hogy széttörnék a felületet. Ezért piszkálni is lehet a buborékot, kölcsönhatásba lehet lépni a kijelzővel.

Alexis Oyama, a csapat egyik tagja szerint a kijelző hasznos lehet művészeknek és kiállítóknak. A múzeumok például lebegő bolygókat hozhatnak létre ezzel a technológiával. A rendszert az augusztusi Siggraph 2012 interaktív rendszerekkel és számítógépes grafikával foglalkozó konferencián mutatják be.

Rovatok