Index Vakbarát Hírportál

Megdőlt a videokártya-túlhajtás világrekordja

2012. július 2., hétfő 16:49

A számítógépes alkatrészek tuningjával foglalkozó indonéziai Hazzan megdöntötte a videokártya-túlpörgetés világrekordját. A kísérletre összeállt csapat egy GTX 680-as videokártya teljesítményét pörgette fel a kísérlethez, az eredményt pedig a 3DMark 11 mérőszoftverrel értékelték. Hazzan videokártya-tuningjára a szoftver 33190 pontot dobott ki, ami 39 ponttal magasabb az előző világrekordnál; ezzel az eredménnyel a csapat első helyezést szerzett a ROG Absolute Zero Extreme OC versenyen.

Hazzan csapata egy 5784 megahertzes Core i7-3930K processzorral, 8 gigabájt DDR3-as memóriával, egy 1300 wattos Antec High Current Pro táppal, valamint egy Asus GTX 680 DirectCU II grafikus kártyával felszerelt gépet használt a kísérlethez.

A csapat, hogy megakadályozza a túlhevülést, a teszt során folyékony nitrogénbe állította a gépet, és folyamatosan csöpögtették a jeges folyadékot a gépre, hogy ellensúlyozzák a melegedését. A hűtőfolyadékot közvetlenül a grafikus kártyára és a processzorra juttatták, amelyek a legnagyobb hőt termelik. Ez nem rutinszerű biztonsági intézkedés volt: ilyen teljesítmény mellett a hardverek extrém mértékben hajlamosak a túlhevülésre, így indokolt az aggodalom a tűzveszély miatt. Ezzel a többi versenyző is tisztában van; a mellékelt videóban látható csapat például a még hatékonyabbnak mondott folyékony héliummal kísérletezett.

Rovatok