Index Vakbarát Hírportál

Windows 7 van a pc-k többségén

2012. július 2., hétfő 13:57

Majdnem három év kellett ahhoz, hogy a számítógépek több mint felén Windows 7 legyen. A Statcounter elemzőcég szerint a 2009 októberében bemutatott Windows 7 júniusban lépte át a bűvös határt, és most a pc-k 50,2 százalékán ez a rendszer fut. A második legnépszerűbb rendszer 29,9 százalékkal még mindig az elavult Windows XP.

Az XP elterjedtsége érthető. A rendszer ugyan nem túl modern, és a Windows 7-nél nehezebben kezelhető, de stabil és kiforrott. Ezért is ragaszkodnak hozzá a vállalatok, akik biztosan találnak XP-hez értő rendszergazdát és nem nagyon kell kompatibilitási gondok miatt aggódniuk, ha van néhány régebbi szoftverük.

Érdekes, hogy a Vista is viszonylag jól tartja magát – annyira, hogy a lassabban terjedő Mac OS X még mindig csak megközelítette, de leküzdeni nem tudta. Nem rossz az Apple által elért növekedés sem, hogy 4,07 százalékról 3 év alatt felkapaszkodtak 7,05 százalékra, de a Microsoft más nagyságrendben mozog: a Windows 7 részesedése 3 hónap alatt nőtt 3 százalékkal. A Windows Vista pedig 8,32 százalékon áll jelenleg.

Hozzá kell tennünk, hogy a Statcounter eredménye becslésen alapul, nem elemzik az összes használatban lévő számítógépet. A társaság kétmillió tagját követi nyomon, akiknek a 40 százaléka az USA-ban, 25 százaléka Európában él. Az elemzőcég havi 4 milliárd oldalletöltésből vonja le a pc- és böngészőpiaccal kapcsolatos következtetéseit.

Rovatok